Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU keskeytti Kiinan kanssa sovitun massiivisen investointisopimuksen ratifioinnin – taustalla unionin ja Kiinan heikentyneet suhteet

Euroopan unioni on keskeyttänyt suuren investointisopimuksen ratifioinnin Kiinan kanssa, kertoi EU-komission varapuheenjohtajistoon kuuluva kauppakomissaari Valdis Dombrovskis tiistaina.

Syynä ovat EU:n ja Kiinan heikentyneet suhteet. EU asetti maaliskuussa Kiinalle pakotteita maan uiguurivähemmistöön kohdistuvan vainon vuoksi, mihin Kiina löi vastineeksi omia pakotteitaan EU:n edustajille.

Dombrovskis totesi, ettei nykytilanne pakotteineen ole sovelias sopimuksen ratifioinnille.

– (Ratifiointi) riippuu siitä, miten laajemmat EU:n ja Kiinan väliset suhteet kehittyvät, hän sanoi.

Investointisopimuksesta on neuvoteltu jo vuosia. EU ja Kiina pääsivät siitä yhteisymmärrykseen viime vuoden lopussa Saksan ponnistelujen ansiosta. Sopimuksen olisi määrä laajentaa eurooppalaisten yritysten pääsyä Kiinan markkinoille.

Sopimus vaatisi ratifioinnin kaikissa jäsenmaissa sekä Euroopan parlamentissa, jossa se on jo kohdannut jonkin verran vastarintaa.