EU-maiden johtajat etsivät yhteistä säveltä sosiaalikysymyksistä – Porton-kokouksen puheenaiheeksi nousee myös ajankohtainen kysymys koronarokotteiden patenteista

Pääministeri Sanna Marin (sd.) edustaa Suomea EU-johtajien kokouksessa Portugalissa. AFP / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet keskustelemaan Euroopan unionin sosiaalisesta ulottuvuudesta Portugaliin, Porton kaupunkiin.

Keskustelunaiheina ovat muun muassa työllisyys, koulutus ja innovaatiot. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Tälläkään kertaa ei vältytä koronakeskustelulta. Ajankohtainen kysymys on, pitäisikö koronarokotteiden patenteista luopua, kuten Yhdysvallat on ehdottanut.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on sanonut, että EU on valmis keskustelemaan asiasta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron toisti samaa saapuessaan kokouspaikalle Portossa, mutta huomautti samalla, että Britannian ja Yhdysvaltojen tulisi purkaa vientirajoitteitaan, jotka estävät rokotteiden ja niiden ainesosien viennin muualle maailmaan.

Saksa sen sijaan on korostanut patenttien säilyttämisen tärkeyttä. Liittokansleri Angela Merkel ei ole paikan päällä Portugalissa, vaan osallistuu keskusteluihin etäyhteyden välityksellä koronatilanteen vuoksi. Myös Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Maltan Robert Abela osallistuvat etäyhteyden kautta.

Tavoitteita, muttei sitoumuksia

Epävirallisessa huippukokouksessaan EU-johtajien odotetaan hyväksyvän Porton-julistuksen, jossa sitoudutaan esimerkiksi turvaamaan työpaikkoja ja huomioimaan sosiaalinen ulottuvuus, kun EU toipuu pandemiasta ja pyrkii siirtymään kohti vihreämpää ja digitaalisempaa yhteiskuntaa.

Työ- ja sosiaalikysymykset kuuluvat pitkälti jäsenmaiden kansalliseen toimivaltaan, joten yhteisen sävelen löytäminen niistä ei ole aina helppoa EU-tasolla.

Porton-julistuksessa yhteisiksi tavoitteiksi asetettaisiin esimerkiksi työllisyysasteen nostaminen 78 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, mutta tavoite ei ole sitova.

Muita tavoitteita olisi muun muassa köyhyysriskin alla elävien ihmisten elintason parantaminen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan julistuksen sanamuodoista on käyty vääntöä, sillä Puola ja Unkari ovat vaatineet sukupuolten tasa-arvoon viittaavien ilmausten poistamista.

Synkkä koronatilanne varjostaa Intia-keskustelua

Porton-tapaaminen jatkuu huomenna, jolloin vuorossa on epävirallisen huippukokouksen lisäksi EU:n ja Intian virtuaalinen huipputapaaminen.

EU:n ja Intian odotetaan keskustelevan paitsi koronatilanteesta myös kauppasuhteiden kehityksestä.

Keskustelua varjostaa Intian synkkä koronatilanne. Komission von der Leyenin mukaan EU-maista on lähetetty Intiaan yli 100 miljoonan euron arvosta lääkkeitä ja hoitovälineistöä.

– Olemme valmiita auttamaan lisää, von der Leyen tviittasi torstaina.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka