Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äitienpäivää vietetään epävakaisessa säässä, sadekuurot mahdollisia koko maassa

Kuluneen viikon kylmä sää alkaa väistyä lauantaista lähtien, kun matalapaine siirtyy pois Suomen alueelta. Lauantaina sää pysyy kymmenen asteen tuntumassa tai sen alapuolella koko maassa.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että tuleva yö ja sunnuntaiaamu ovat koko maassa melko selkeitä maan lounaiskolkkaa lukuun ottamatta, missä voidaan saada sadekuuroja. Päivän aikana maan etelä- ja keskiosaan leviää yleisemminkin sadekuuroja. Pohjoisessa on poutaisempaa, vaikka kuuroja voi tulla sielläkin, jopa lumisia.

– Päivä on siis vähän epävakainen, etenkin maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, mutta sateet ovat kuitenkin kuuroluontoisia, päivystävä meteorologi Antti Kokko ennustaa.

Hänen mukaansa maan etelä- ja keskiosissa päästänee kymmenen lämpöasteen tuntumaan. Ylimmät lämpötilat noilla alueilla lienevät 11–12 astetta. Pohjoisessa jäädään kymmenen asteen alle eli 5–8 asteeseen. Pohjoisimmassa Lapissa pysytään viiden asteen alapuolella.

"Odotettavissa vihreä humahdus"

Ensi viikolla säätyyppi muuttuu melko lailla, sillä Suomeen virtaa etelästä lämpimämpää ja kosteampaa ilmamassaa, mikä johdattelee kohti suorastaan kesäisiä lukemia.

– Maanantaina maan etelä- ja keskiosiin saadaan lämpimän rintaman sateita, mutta päivällä etelässä poutaantuu, ja päästään 13–15 lämpöasteeseen. Maan keskivaiheilla on edelleen varsin sateista, joten sää jää kymmenen asteen tuntumaan ja alapuolellekin. Lapissa on poutaisempaa ja puolipilvistä, ja päästään noin kymmeneen asteeseen, pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta, Kokko kertoo.

Tiistaina lämmin rintama on edennyt Etelä- ja Keski-Lapin vaiheille, ja maan etelä- ja keskiosa sekä Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuukin kuuluvat lämpimän ilmamassan piiriin.

– Lämpötilat ovat varsin kesäisissä lukemissa eli kahtakymmentä astetta kolkutellaan sisämaassa, jossa päivän ylimmät lämpötilat ovat 17–19 astetta. Rannikolla kylmä meri vähän viilentää näitä lukuja.

Kokko muistuttaa, että auringon ja lämmön lisäksi ensi viikon sää on myös kosteampaa, mikä lisää kesän tuntua.

– Kun kasveja ja puita ajattelee, niin odotettavissa on varsinainen vihreä humahdus.

Tästä antaa osviittaa myös Turun yliopiston siitepölytiedotus, jonka mukaan koivun kukinta on jo maanantaina runsasta tai erittäin runsasta Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.