Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Some-vaikuttajien tekemän vaikuttajamarkkinoinnin määrä arviolta liki 28 miljoonaa euroa vuodessa

Sosiaalisen median vaikuttajien omissa kanavissaan tekemän vaikuttajamarkkinoinnin määrä oli Suomessa noin 27,9 miljoonaa euroa vuonna 2020, kertoo Kantarin ja IAB Finlandin tuore selvitys. Arvio perustuu vaikuttajatoimistoilta ja vaikuttajilta kerättyihin tietoihin sekä arvioihin eri toimijoiden suuruusluokista.

Omiin mediakanaviin on laskettu kaupalliset yhteistyöt muun muassa eri sosiaalisissa medioissa, kuten Instagramissa ja Snapchatissa, podcasteissa ja blogeissa. Pois on rajattu esimerkiksi tapahtumat, sponsorointi ja yhteistyöt muissa kuin vaikuttajan kanavissa sekä sisältöihin ohjaava mainonta.

Kantarin tiedotteen mukaan vastaavaa arviota vaikuttajamarkkinoinnin määrästä ei ole aiemmin tehty.

Mediamainonnassa hienoista takapakkia

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sen sijaan mediamainontaan kokonaisuudessaan investoitiin Suomessa 267 miljoonaa euroa. Se on kolme prosenttia vähemmän kuin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä.

Eri mediaryhmistä vain verkkomainonta kasvoi. Sen osuus on 53 prosenttia kaikesta mediamainonnasta, eli 141 miljoonaa euroa. Pahimmin otti takkiin elokuvamainonta, joka romahti 98 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna koronasulkujen seurauksena.

Verkkomainonnasta eniten kasvoi sosiaalisessa mediassa tehty mainonta. Siihen käytettiin 41,8 miljoonaa euroa, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin osuus oli kuitenkin yhä hakumainonnalla esimerkiksi Google-hakujen yhteydessä. Hakumainontaan käytettiin 49,3 miljoonaa euroa, missä on viisi prosenttia kasvua vuodentakaisesta.

Erilaisen laskentatavan vuoksi vaikuttajamarkkinoinnin määrää ja mediamainonnan määrää ei voi suoraan vertailla.