Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hamas ampui raketteja kohti Israelia – Israelin armeija kosti tekemällä ilmaiskuja Gazan palestiinalaisalueelle

Israelin armeija teki ilmaiskuja Gazan palestiinalaisalueelle maanantaina. Ilmaiskut tehtiin sen jälkeen, kun Gazassa valtaa pitävä Hamas oli ampunut raketteja muun muassa Jerusalemia kohti.

Hamasin mukaan ainakin 20 ihmistä kuoli ja 65 haavoittui Israelin ilmaiskuissa. Kuolleiden joukossa kerrotaan olleen yhdeksän lasta. Hamasin mukaan yksi sen komentajista kuoli iskussa.

Hamasin mukaan monet palestiinalaiset aseelliset ryhmät ampuivat Gazasta yli sata rakettia kohti Israelia.

Israel on sanonut iskeneensä Hamasin kohteisiin sen jälkeen, kun Hamas oli ampunut kymmeniä raketteja kohti Israelia. Israel ei ole vahvistanut ilmaiskujensa aiheuttaneen kuolonuhreja.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti Hamasin menneen liian pitkälle ampuessaan raketteja Jerusalemia kohti ja sanoi Israelin "vastaavan voimalla".

Israelin armeijan mukaan Gazasta ammuttiin ainakin 45 rakettia. Useiden niistä sanotaan kilpistyneen Israelin Gazan vastaisella rajalla käyttämään "rautakupolina" tunnettuun ilmapuolustusjärjestelmään tai osuneen asumattomille alueille. Kenenkään ei tiedetä kuolleen tai haavoittuneen.

Myöhemmin armeija sanoi rakettitulituksen jatkuneen illan mittaan.

Yhdysvallat ja Britannia ovat tuominneet rakettihyökkäykset. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoi maansa myös hyväksyvän Israelin laillisen oikeuden puolustaa itseään, kansalaisiaan ja aluettaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vaati sekä Israelia että palestiinalaisia vähentämään jännitteitä ja Hamasia lopettamaan heti rakettien ampumisen. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan sanoi mobilisoivansa maailman pysäyttämään Israelin "terrorin".

Aiemmissa yhteenotoissa kerrottiin satojen loukkaantuneen

Jo aiemmin maanantaina palestiinalaiset ja Israelin turvallisuusjoukot ottivat jälleen yhteen Jerusalemissa lähellä al-Aqsan moskeijaa. Palestiinalaisten Punaisen puolikuun mukaan yli 300 ihmistä loukkaantui. Loukkaantuneista parillasadalla oli sairaalahoitoa vaativia vammoja ja viiden tila oli kriittinen.

Israelin turvallisuusjoukot käyttivät väkijoukkoa vastaan kumiluoteja, tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua. Väkijoukko heitteli kiviä ja pulloja.

Israelin poliisi sanoi 21 poliisin loukkaantuneen yhteenotoissa. Kolmen vammat vaativat sairaalahoitoa, kertoi BBC .

Palestiinalaistalojen asukkaita uhkaa häätö

Jerusalemissa on ollut jatkuvia väkivaltaisuuksia viime päivinä. Kaupungissa on osoitettu mieltä Israeliin liitetyn Itä-Jerusalemin alueella sijaitsevan Sheikh Jarrahin palestiinalaisperheiden häätöä vastaan.

Sheikh Jarrahin kaupunginosassa on vajaat kolmekymmentä palestiinalaistaloa, joiden asukkaat uhataan häätää. Israelin oikeuslaitos on määrännyt palestiinalaiset muuttamaan pois sillä perusteella, että ennen vuoden 1948 sotaa alue on kuulunut juutalaisille.

Sheikh Jarrahissa asuvat palestiinalaisperheet on asutettu kaupunginosaan vuonna 1956 YK:n palestiinalaispakolaisista vastaavan UNRWA-järjestön ja Jordanian päätöksellä. Jordania hallinnoi tuolloin Itä-Jerusalemia.

Häätöuhan alla olevat ihmiset ovat tähän saakka onnistuneet viivyttämään häätöjä valituksilla eri oikeusasteisiin, mutta nyt valitusmahdollisuudet on lähes täysin käytetty.

Oikeudessa oli määrä maanantaina järjestää asiaan liittyvä kuuleminen, mutta sitä siirrettiin 30 päivällä.