Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | EU:n elpymispaketista äänestetään tänään eduskunnassa, helleraja voi jälleen rikkoutua, Intian koronavirusmuunnosta löytynyt ainakin 44 maasta

Eduskunnan täysistunnossa äänestetään tänään siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset. Jos yksikin maa jättää kokonaisuuden hyväksymättä, EU-maiden viime vuonna neuvottelema kokonaisuus ei tule voimaan.

Suomen eduskunnassa kokonaisuuden hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön annetuista äänistä, joten hallituspuolueiden äänet eivät yksin riitä. Koko oppositio kokoomusta lukuun ottamatta on äänestämässä pakettia vastaan. Kokoomus on antanut kansanedustajilleen vapaat kädet äänestyksessä, ja puolueessa tiedetään olevan sekä paketin kannattajia että vastustajia.

THL: Pandemian perumat terveystarkastukset neuvoloissa voivat haitata varhaisen tuen tarpeen tunnistamista

Neuvoloissa tehtävien terveystarkastusten vähentäminen koronapandemian aikana on voinut vähentää perheiden tuen tarpeen tunnistamista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen raportin mukaan käyntimäärät vähenivät selvästi äitiys- ja lastenneuvoloissa viime vuoden aikana.

THL:stä kerrotaan STT:lle, että taustalla on sekä palveluiden supistaminen että perheiden pelko, jonka vuoksi peruspalveluihin ei ole hakeuduttu.

THL arvioi raportissaan, että jos pandemia saadaan hallintaan kesään mennessä, neuvolapalvelut normalisoituvat syksyyn mennessä.

Yksi kuollut huoneistopalossa Espoossa – poliisi tutkii syttymissyytä

Yksi ihminen on kuollut Espoossa huoneistopalossa, kertoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.

Päivystävä palomestari Veikko Lehtovirta ei kertonut alkuyöstä STT:lle tarkempia tietoja tulipalossa kuolleesta. Lehtovirta kertoi kahden aikoihin, että palo on sammutettu ja pelastuslaitoksen poistuvan pikapuoliin paikalta. Poliisi tutkii palon syttymissyytä.

Huoneisto kärsi mittavia savuvahinkoja, mutta ei tuhoutunut palossa täysin. Palo saatiin Lehtovirran mukaan sammumaan pienellä vesimäärällä, eikä se aiheuttanut vaara muille ihmisille.

Hälytys rakennuspalosta Espoon Kauklahteen saatiin keskiviikkona ennen aamuyhtä. Hälytyksen teki tulipalosta kärsineen huoneiston yläpuolella sijaitsevan asunnon asukas.

Sää jatkuu lämpimänä ja aurinkoisena maan etelä- ja keskiosassa – helleraja voi jälleen rikkoutua

Sää jatkuu keskiviikkona lämpimänä ja aurinkoisena maan etelä- ja keskiosassa, lämpötilat nousevat 22–25 asteeseen. Helleraja voi ylittyä Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, kertoo Ilmatieteen laitos.

Tiistaina yli 25 asteen lämpötilat mitattiin Vantaalla, Hyvinkäällä ja Mäntsälässä. Myös näillä alueilla lämpötila voi kivuta jälleen hellelukemiin.

Lapissa on viileämpää, lämpötila jää pääosin alle 15 asteen, iltapäivällä luvassa on myös sateita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpöä riittää edelleen torstaina, ja se kipuaa myös pohjoisemmaksi Suomea. Etelä-Lapissa lämpötila voi nousta 20 asteeseen. Etelämpänä on aurinkoista ja lämmintä, mutta paikoin voi ripsiä vettä.

YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori varoittaa Israelin ja Hamasin yhteenottojen voivan kärjistyä sodaksi

Israelin ja Gazan aluetta kontrolloivan äärijärjestö Hamasin väliset väkivaltaisuudet ovat vaarassa kärjistyä täydeksi sodaksi, varoittaa YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland Twitterissä.

Norjalaisdiplomaatti vaatii tviitissään tulituksen lopettamista välittömästi ja kummankin osapuolen johtajia ottamaan vastuun tilanteen rauhoittamisesta.

Viimeisimmissä väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 32 palestiinalaista saarretulla Gazan kaistaleella ja loukkaantunut satoja. Lisäksi kolme israelilaista on kuollut. Tiistaina muun muassa Israelin ilmaisku tuhosi kerrostalon Gazassa. Tästä kostoiskuna Hamas laukaisi yli sata rakettia Tel Avivin kaupungin suuntaan. (Lähde: AFP)

Israel julisti hätätilan Lodiin, poliisi syyttää alueen arabiasukkaita laajamittaisesta mellakoinnista

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu julisti keskiviikkona hätätilan Lodin kaupunkiin, joka sijaitsee Jerusalemin ja Tel Avivin välillä. Poliisi syyttää paikallista arabiväestöä laajamittaisesta mellakoinnista.

Netanjahu ilmoitti asiasta tiedotteessa, jonka mukaan kaupunkiin lähetetään lisäjoukkoja. Tiedotteen mukaan Israelin poliisi on sanonut kaupungissa puhjenneen laajamittaisia mellakoita, jotka uhkaavat paikallisia yhteisöjä. Väitettyjen mellakoiden edellä Lodissa kuoli edellisyönä yksi paikallisen arabiväestöön kuuluva ihminen.

Samaan aikaan väkivaltaisuudet Israelissa ja palestiinalaisalueilla ovat kärjistyneet ja iskuissa on kuollut kymmeniä palestiinalaisia ja kolme israelilaista. (Lähde: AFP)

WHO: Intian koronavirusmuunnosta löytynyt ainakin 44 maasta

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Intian räjähdysmäisen koronatilanteen takana ollutta koronavirusmuunnosta on löytynyt kymmenistä maista ympäri maailmaa.

WHO kertoo alkujaan Intiassa lokakuussa havaittua B.1.617-muunnosta löytyneen avoimeen tietokantaan ladatuista näytteistä, joita on tullut 44 maasta. Lisäksi järjestö kertoo saaneensa tietoja virusmuunnoshavainnoista viidestä muusta maasta.

Intian ulkopuolelta Britannia on ilmoittanut kaikkein eniten Intian virusmuunnoksen aiheuttamia koronatapauksia.

Aiemmin tällä viikolla WHO julisti kyseisen virusmuunnoksen olevan huolta-aiheuttava ja muunnos lisättiin listalle, jolla ovat myös Britannian, Brasilian ja Etelä-Afrikan muunnokset. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalaistuomari hylkäsi NRA:n konkurssihakemuksen – näki asejärjestön välttelevän korruptiotutkintaa

Yhdysvaltalaistuomari on hylännyt vaikutusvaltaisen asejärjestön Kansallisen kivääriyhdistyksen eli NRA:n konkurssihakemuksen. Tuomarin mukaan järjestö teki hakemuksen vältelläkseen korruptiotutkintaa New Yorkissa.

Tuomari Harlin Halen päätös on kova isku asejärjestölle ja sen sijaan voitto newyorkilaistutkinnalle, joka pyrkii hajottamaan konservatiivisen järjestön.

NRA ilmoitti tammikuussa jättäneensä konkurssihakemuksen. Samalla järjestö kertoi siirtävänsä päämajansa New Yorkista Texasiin.

New Yorkin osavaltio puolestaan ilmoitti viime vuoden elokuussa haastavansa NRA:n ja järjestön johtajan Wayne LaPierren oikeuteen muun muassa talouspetoksien vuoksi. (Lähde: AFP)