Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin ja palestiinalaisten väkivaltaisuuksissa kuollut jo 56 ihmistä – tilanteen on varoitettu voivan kärjistyä sodaksi

Israelin ja palestiinalaisten välisissä viime päivien väkivaltaisuuksissa on kuollut jo 56 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Israelin ilmaiskuissa Gazan kaistaleelle on Gazan terveysministeriön mukaan kuollut 48 ihmistä, joista 14 lapsia. Haavoittuneita Gazassa on yli 260. Lisäksi Länsirannalla on kuollut kolme palestiinalaista.

Israelin armeijan mukaan Gazasta on ammuttu maanantai-illasta lähtien yli tuhat rakettia Israelia kohti. Niistä 850 on tullut Israelin puolelle, loput ovat jääneet Gazaan. Israelin mukaan sen Iron Dome -torjuntajärjestelmä on tuhonnut suurimman osan raketeista.

Palestiinalaisten äärijärjestöjen, Gazaa hallitsevan Hamasin ja Islamilaisen jihadin, tekemissä raketti-iskuissa on kuollut viisi israelilaista.

Israelilainen sotilas kuoli Hamasin ohjusiskussa Gazan rajalla - Israel aloittanut tykistötulen Gazaan, kertoo lehti

Raketti-iskujen lisäksi israelilainen sotilas on kuollut Gazan kaistan rajan tuntumassa Hamasin taistelijoiden ampumaan ohjukseen, kertovat Israelin asevoimat.

Armeijan mukaan 21-vuotias sotilas kuoli panssarintorjuntaohjuksen osumaan. Hamasin sotilaallinen siipi kertoi ottaneensa kohteeksi israelilaisen sotilasjeepin.

Israelin armeijan mukaan hyökkäyksessä haavoittui vakavasti toinen sotilas, minkä lisäksi kolmas haavoittui lievemmin. Gazan palestiinalaisryhmien tekemät raketti-iskut ja Israelin ilmavoimien iskut Gazaan ovat kiihtyneet nopeasti viime päivinä.

Haaretz-lehden mukaan Israelin asevoimat ovat aloittaneet myös tykistötulen käytön Gazaan kohdistamissaan iskuissa. Mediatietojen mukaan Gazan-vastaiselle rajalle on tuotu useita tykistöpattereita.

Viime päivien väkivaltaisuudet saivat alkunsa yhteenotoista Jerusalemin al-Aqsan moskeijassa viime viikolla. Väkivalta osapuolten välillä on laajamittaisinta seitsemään vuoteen, ja YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland varoitti tilanteen olevan vaarassa kärjistyä täydeksi sodaksi.

Norjalaisdiplomaatti vaatii Twitterissä väkivallan lopettamista välittömästi ja kummankin osapuolen johtajia ottamaan vastuun tilanteen rauhoittamisesta.

Maailman johtajat ilmaisivat huolensa

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä pitää tänään hätäkokous Israelin ja palestiinalaisten välisten levottomuuksien tiimoilta, kertovat diplomaattilähteet. Kyseessä on jo toinen tilannetta käsittelevä tapaaminen kolmen päivän sisään.

Edellinen asiaa käsittelevä kokous käytiin maanantaina, eikä tuolloin saatu aikaan yhteistä lausuntoa aiheesta. Yhdysvallat ilmaisi olleensa haluton hyväksymään Norjan ehdottaman lausuntoluonnoksen.

Uutistoimisto AFP:n näkemässä tekstissä kehotettaisiin Israelia lopettamaan siirtokunta-, purku- ja häätötoimet, myös Itä-Jerusalemissa.

Britannian pääministeri Boris Johnson kehotti keskiviikkona Israelia ja palestiinalaisia "astumaan pois kuilun reunalta".

– Britannia on syvästi huolissaan lisääntyneestä väkivallasta ja siviiliuhreista, ja me haluamme, että jännitteitä liennytetään pikaisesti, Johnson tviittasi.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin kehottaa Israelia ja palestiinalaisia lopettamaan taistelut. Putin puhui kärjistyneestä tilanteesta puhelimitse Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Putin ilmaisi huolensa väkivallasta ja kehotti osapuolia ratkaisemaan ongelmat rauhanomaisesti. Erdogan puolestaan sanoi, että kansainvälisen yhteisön täytyy antaa Israelille oppitunti.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kehotti välttämään siviiliuhreja ja sanoi, että tilannetta pitäisi rauhoittaa. Michel tviittasi asiasta keskusteltuaan Israelin presidentin Reuven Rivlinin kanssa.

Saksan hallitus puolestaan tuomitsi Israeliin tehdyt raketti-iskut ja sanoi, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään.

Myös Suomi tuomitsee siviileihin kohdistuvan väkivallan Israelissa ja palestiinalaisalueilla

Suomi tuomitsee ulkoministeriön lausunnossa viime päivien siviileihin kohdistuneen väkivallan Israelissa ja palestiinalaisalueilla. Lausunnon mukaan Israelilla on oikeus suojella kansalaisiaan terroristisilta iskuilta, mutta samalla on kunnioitettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja suojeltava siviilejä.

– Gazan kestämätön tilanne vaatii kiireisesti ratkaisua. Kestävä ratkaisu on löydyttävä myös Itä-Jerusalemin ja koko Länsirannan vaikeaan tilanteeseen. Israelin siirtokuntatoiminta on kansainvälisen oikeuden vastaista ja heikentää mahdollisuuksia kahden valtion mallin toteuttamiseen, lausunnossa kerrotaan.

Israelissa ja palestiinalaisalueilla kymmeniä on kuollut Gazan palestiinalaisjärjestöjen raketti-iskuissa ja Israelin Gazaan tekemissä ilmaiskuissa. Suurin osa kuolonuhreista on Gazassa.

Suomen kanta Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin on lausunnon mukaan muuttumaton, eli Suomi tukee neuvotteluiden kautta aikaansaatavaa kahden valtion ratkaisua.

USA: Molempien osapuolten lopetettava väkivalta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vetosi väkivallan pysäyttämisen puolesta Israelin pääministeri Benjamin Netanjahuun tänään käydyssä puhelinkeskustelussa, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriö.

– Ministeri toisti vetoomuksensa sen puolesta, että molemmat osapuolet purkaisivat jännitteitä ja lopettaisivat väkivallan. Ministeri korosti sekä israelilaisten että palestiinalaisten tarvetta elää turvassa, lausunnossa kerrotaan.

Venäjällä vierailevan YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin vastaan ottanut ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi puolestaan, että niin kutsutun Lähi-idän kvartetin olisi jälleen kokoonnuttava tilanteen vuoksi. Lähi-idän konfliktien neuvottelujen välittäjinä toimivaan kvartettiin kuuluvat Venäjän lisäksi Yhdysvallat, YK ja EU.

Israelin Gantz: "Tämä on vasta alkua"

Tiistaina kaksi Gazan alueelta ammuttua rakettia surmasi kaksi israelilaisnaista Ashkelonin kaupungissa.

Samana iltana Israelin ilmaisku tuhosi kerrostalon Gazassa, mistä kostoiskuna Hamas laukaisi yli sata rakettia Tel Avivin suuntaan. Rakettitulessa kuoli päivän kolmas israelilainen ja useita haavoittui. Keskiviikon vastaisena yönä rakettisireenit raikuivat Israelin rajakaupungeissa, ja kaksi israelilaista lisää kuoli Lodin kaupunkiin tehdyssä raketti-iskussa.

Israelin armeija kertoi keskiviikkona ilmaiskujensa osuneen Hamasin korkea-arvoisten jäsenten koteihin. Lisäksi Hamas kertoo poliisin päämajan ja kaikkien Gazan poliisiasemien tuhoutuneen Israelin ilmaiskuissa.

– Tämä on vasta alkua, Israelin puolustusministeri Benny Gantz varoitteli aiemmin.

Hamasin johtaja Ismail Haniya puolestaan vannoi äärijärjestön olevan valmiina, jos Israel haluaa kärjistää tilannetta.

Israelin Lodiin hätätila mellakoiden vuoksi

Viikkoja jatkuneet jännitteet kärjistyivät viime viikolla, kun poliisi meni Jerusalemissa sisälle al-Aqsan moskeijaan ja otti yhteen palestiinalaisten kanssa. Sen jälkeen Itä-Jerusalemissa on ollut poliisin ja palestiinalaisten välillä jokaöisiä yhteenottoja, joissa on haavoittunut ainakin 700 palestiinalaista.

Mielenosoitukset ovat lisääntyneet myös muualla Israelissa ja palestiinalaisalueilla, ja väkivalta Gazassa on yltynyt samaa tahtia Itä-Jerusalemin kanssa. Tilanteen on jopa arvioitu voivan puhjeta kolmanneksi intifadaksi eli palestiinalaisten kansannousuksi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu julisti keskiviikkona hätätilan Lodin kaupunkiin, joka sijaitsee Tel Avivin esikaupunkialueella lähellä Ben Gurionin lentokenttää. Lodissa on noin 77 000 asukasta, joista 47 000 on juutalaisia ja 23 000 arabeja.

Lodissa kuoli aiemmin tällä viikolla yksi paikalliseen arabiväestöön kuuluva ihminen.

Uutiskanava CNN :n mukaan 25-vuotiaan Israelin arabin ampui 34-vuotias juutalaisasukas. Tämän mukaan ampuminen oli vastaus häntä kohti heitettyihin kiviin.

Poliisi syyttää Lodin arabiväestöä laajamittaisesta mellakoinnista. Israelilaismedian mukaan kaupungissa oli tiistai-iltana sytytetty tuleen kolme synagogaa ja useita yrityksiä.

Israelin poliisi kertoo noin 150 väkivaltaisen mielenosoittajan tulleen pidätetyksi useissa kohteissa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

---------

Korjaus klo 21.44: Kolmannen väliotsikon jälkeiseen viimeiseen kappaleeseen sana Palestiina, pitää olla palestiinalaisten.