Ruotsissa koronarajoituksia jatketaan kesäkuun alkuun

Ruotsissa nykyiset koronavirusrajoitukset ovat voimassa ainakin 1. kesäkuuta asti, hallitus ilmoitti keskiviikkona.

Rajoituksia oli tarkoitus löysätä jo 17. toukokuuta, mikä olisi mahdollistanut yleisön ottamisen kulttuuri- ja urheilutapahtumiin. Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan virustilanne Ruotsissa on kuitenkin sellainen, että rajoituksia ei vielä ole varaa höllentää.

Pääministerin mukaan elämä palautuu syyskuuhun mennessä normaalimmaksi, jos nykyisiä rajoituksia noudatetaan.

Ruotsi ilmoitti keskiviikkona myös luopuvansa kokonaan Astra Zenecan rokotteen käytöstä ensiannoksena reilun kolmen viikon sisällä. Nuoremmilla potilailla todettujen harvinaisten sivuvaikutusten vuoksi Ruotsi on antanut rokotetta vain yli 65-vuotiaille, ja tämä ikäryhmä on pian käymässä vähiin rokotettavien joukossa.

Jäljellä oleville yli 65-vuotiaille rokotetta tarvitaan enää noin 200 000 annosta.

"Maailma ei ollut valmistautunut"

Globaalia koronapandemian hoitoa arvioineen asiantuntijapaneelin sihteerinä toiminut Maailman terveysjärjestö WHO:n entinen pääjohtaja Anders Nordström arvosteli keskiviikkona Ruotsin tähänastista pandemiastrategiaa riittämättömäksi.

Paneeli löysi kritisoitavaa pandemian hoidossa lähes kaikista maista.

– Maailma ei ollut valmistautunut useiden vuosien aikana annetuista selkeistä varoituksista huolimatta, kommentoi Nordström uutistoimisto TT:lle Genevestä.

Paneelin mukaan myös pandemioiden varoitusjärjestelmät olivat auttamattoman hitaita, ja erityisesti viime vuoden helmikuu oli "hukattu mahdollisuus" maailmalle rajoittaa pandemiaa.

– Virus liikkui ennätysnopeasti, mutta järjestelmä oli vanhanaikainen, byrokraattinen ja liian analoginen tähän digitaaliseen maailmaan, jossa elämme, Nordström sanoi.

Kansainvälisesti Ruotsi oli kaukana kärkimaista verrattaessa pandemian hoitamista, muttei silti kuulunut pahiten epäonnistuneisiin maihin, Nordström sanoi.

Norja luopuu Astra Zenecan rokotteen käytöstä

Norja luopuu Astra Zenecan koronarokotteen käytöstä. Lisäksi Norja on ilmoittanut tarjoavansa Johnson & Johnsonin rokotetta vain vapaaehtoisille tavanomaisen rokotusohjelman ulkopuolella.

Pääministeri Erna Solberg kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että päätöksen syynä ovat rokotteisiin liitetyt harvinaiset, mutta vakavat sivuvaikutukset. Molemmat rokotteet perustuvat samaan adenovirusteknologiaan.

Sekä Euroopan lääkevirasto EMA että Maailman terveysjärjestö WHO suosittelevat edelleen kyseisten rokotteiden käyttöä, sillä niiden hyödyt on arvioitu paljon haittoja suuremmiksi.

Norja kertoo harkitsevansa jäljellä olevien Astra Zeneca -rokoteannostensa palauttamista tai lahjoittamista köyhille maille. Johnson & Johnsonin rokotetta ei koskaan otettu käyttöön Norjassa, mutta maa sanoo pitävänsä jo sille toimitetut annokset.

Mainos: Punos Mobile

Mainos: Punos Mobile

Koodarin koti on Kouvolassa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka