Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ravintolarajoitukset muuttuvat, Israel tappoi Hamas-komentajan, tämän takia helatorstaita vietetään

Perussuomalaiset venytti eduskunnan elpymispakettikeskustelua pikkutunneille

Eduskunnan keskustelu EU:n elpymispaketista on jo toisena perättäisenä yönä venynyt pikkutunneille saakka. Keskustelu jatkui vielä puoli viiden jälkeen aamulla.

Keskustelun jatkumisesta piti yön aikana huolen lähinnä oppositiopuolue perussuomalaiset. Puolueella oli salissa koko ajan noin viisi edustajaa, jotka nousivat vuorotellen puhumaan läpi yön. Jonossa oli jatkuvasti viitisentoista puheenvuoroa.

Keskustelu edeltää täysistunnon äänestystä siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset, noin 1 074 miljardia euroa.

Puhemiesneuvosto linjasi eilen, että se päättää äänestyksen ajankohdasta vasta kuunneltuaan kaikki puheenvuorot.

Ravintolarajoitukset kevenevät hiukan

Ravintolarajoitukset kevenevät jonkin verran tästä päivästä lähtien.

Esimerkiksi pahimmilla epidemia-alueilla ruokaravintoloiden anniskeluaika pitenee kahdella tunnilla iltaseitsemään ja aukioloaika pitenee tunnilla kello kahdeksaan. Baareissa anniskelu pitää lopettaa kuudelta, ja ne pitää sulkea iltaseitsemältä. Nämä rajoitukset koskevat Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirejä.

Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa, Keski-Pohjanmaalla ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella ravintolat saa tästä päivästä alkaen pitää auki iltayhteentoista. Anniskelun on päätyttävä kello kymmeneltä.

Muualla maassa ravintolat saa pitää auki kello yhteen yöllä, mutta anniskelu on lopetettava viimeistään puoliltaöin.

Helteet jatkuvat tänään suuressa osassa maata

Sää jatkuu tänään helteisenä maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Sää on hyvin samankaltainen kuin eilen, jolloin kesäkauden tähän asti korkein lämpötila, 28,1 astetta, mitattiin Oulussa. Lapissa sää jatkuu viileänä.

Perjantaina on luvassa epävakaisempaa. Etelä- ja Keski-Suomessa saadaan sadekuuroja eikä helteisiin enää ylletä kuin ehkä yksittäisillä paikkakunnilla. Lämpötilat ovat läntisessä osassa maata noin 23–24 astetta.

Viikonloppuna lämpötilat ovat monin paikoin runsaat 20 astetta. Lappi pysyy viileänä.

Tänään vietetään helatorstaita

Tänään vietetään helatorstaita eli Kristuksen taivaaseenastumisen päivää. Kristillisen perinteen mukaan Jeesus astui taivaaseen 40 päivää pääsiäisen jälkeen.

Nimi helatorstai juontaa juurensa ruotsin kielen pyhää tarkoittavasta sanasta hel. Suomessa helatorstai kuului vielä 1800-luvulla tärkeimpien juhlapäivien joukkoon.

Ennen kristinuskoa hela oli kevään juhla, joka ajoittuu kylvökauden alkuun. Sitä vietettiin rukoilemalla hyvää satoa. Entisaikaan Etelä-Suomessa sytytettiin helatorstain aattona aukeille paikoille kokkoja eli helavalkeita. Karja ajettiin liekkien läpi laitumelle karjatautien ehkäisemiseksi.

Israelin ja palestiinalaisten välisissä yhteenotoissa kuollut mahdollisesti jo yli 70 ihmistä

Israelin ja palestiinalaisten välisissä yhteenotoissa kerrotaan kuolleen kymmeniä ihmisiä, minkä lisäksi satoja on loukkaantunut.

Israelin armeija on tehnyt Gazan kaistalle ilmaiskuja maanantaista lähtien. Palestiinalaisjärjestöt, muun muassa äärijärjestö Hamas, ovat puolestaan ampuneet satoja raketteja Gazasta.

AFP:n mukaan Israelin armeija kertoo Gazasta ammutun viimepäivinä noin 1 500 rakettia.

Uutistoimisto AFP kertoo yli 70 ihmisen saaneen surmansa, kun taas israelilaislehti Haaretzin mukaan kuolleita olisi Israelin puolella kuusi ja Gazassa yli 50. (Lähde: AFP)

Biden: Israelilla on oikeus suojella itseään – presidentti kertoo keskustelleensa Netanjahun kanssa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo Israelilla olevan oikeus puolustaa itseään, mutta toivoo Israelin ja palestiinalaisten välisten väkivaltaisten yhteenottojen loppuvan pikaisesti. Tuoreissa väkivaltaisuuksissa on kuollut kymmeniä ihmisiä ja sadat ovat loukkaantuneet.

Biden kertoi toimittajille keskustelleensa hiljattain Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa. Biden tuomitsi Israeliin kohdistuneet raketti-iskut Netanjahun kanssa käydyn puhelun aikana, Valkoinen talo kertoi tiedotteessa.

Lisäksi Biden ilmaisi vankkumatonta tukeaan Israelin turvallisuudelle ja maan oikeudelle turvata itseään ja kansaansa. Yhdysvallat on Israelin tärkeimpiä liittolaisia. (Lähde: AFP)

Israel tappoi ilmaiskussa Hamasin korkea-arvoisen komentajan ja 15 muuta jäsentä

Israelin ilmaiskuissa on kuollut useita Hamasin korkea-arvoisia sotilashenkilöitä. Asiasta kertovat muun muassa qatarilaismedia al-Jazeera ja Voice of America -radioasema.

Hamas on vahvistanut Gazan kaupungin sotatoimista vastaavan komentajansa Bassem Issan ja muiden korkea-arvoisten sotilashenkilöidensä kuolleen Israelin ilmaiskuissa.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Gazan kaupungin prikaatin komentajan lisäksi keskiviikon ilmaiskuissa on kuollut 15 Hamas-järjestön jäsentä.

Uutiskanava Sky Newsin mukaan Bassem Issa on korkea-arvoisin Hamasin jäsen, joka on tapettu sitten seitsemän vuotta sitten käydyn sodan.

Hamas-komentajan kuolemasta kertoi Suomessa aiemmin Iltalehti.

Yhdysvaltain itärannikolla vajaan viikon kiinni olleen mittavan polttoainelinjaston toiminta jatkuu

Yhdysvaltain itärannikolla otetaan jälleen käyttöön vajaan viikon kiinni ollut mittava polttoaineen kuljetukseen tarkoitettu putkilinjasto. Linjastoa hallinnoiva Colonial Pipeline sulki linjastonsa viime viikon lopulla varotoimena jouduttuaan kyberhyökkäyksen kohteeksi.

Yhtiö kertoi nyt aloittaneensa linjaston uudelleenkäynnistämisen Suomen aikaa puoliltaöin. Colonial Pipelinen mukaan vie useita päiviä ennen kuin toimitusketjun toiminta palaa normaaliksi.

Linjasto on yhtiön mukaan maan suurin jalostetun polttoaineen linjasto. Sen läpi kulkee 45 prosenttia Yhdysvaltain itärannikolla käytettävästä polttoaineesta. (Lähde: AFP)

Edmonton kukisti Montrealin jatkoajalla – Montrealin Jesse Ylönen teki NHL-debyyttinsä

Jääkiekon NHL:ssä Edmonton Oilers otti vieraissa voiton isäntäjoukkue Montreal Canadiensista. Tasaisella 2–2 aloituserällä käyntiin lähtenyt ottelu venyi lopulta jatkoajalle. Oilers vei jatkoajalla voiton maalein 4–3.

Suomalaisia oli ottelun aikana jäällä kaikkiaan viisi, mutta yksikään heistä ei yltänyt tehopisteille.

Suomalaishyökkääjä Jesse Ylönen otti uudessa kotikaukalossaan ensiaskeleensa NHL-jäillä. NHL Finns -sivuston mukaan 21-vuotias Ylönen on jo 60. suomalaispelaaja kuluvalla NHL-kaudella.

Nuorten maailmanmestaruutta kaudella 2018–19 voittamassa ollut Ylönen on Montrealin toisen kierroksen varaus vuoden 2018 NHL-draftista.

Arsenalin voitto höllensi Chelsean otetta Valioliigan nelospaikasta

Jalkapallon Englannin Valioliigassa kahdeksantena oleva Arsenal otti myöhään keskiviikkona hieman yllättäen 1–0-voiton kotijoukkue Chelseasta. Arsenalin voittomaalin teki Emile Smith Rowe, kun ensimmäistä erää oli pelattu 16 minuuttia.

Chelsea on kiinni liigan nelospaikassa, mikä tarjoaisi myös edustuspaikan Mestarien liigaan. Häviö Arsenalille sai kuitenkin Chelsean otteen sijoituksesta lipsumaan.

Chelsean takana ovat kuuden pisteen päässä West Ham ja seitsemän pisteen päässä Liverpool. West Ham on pelannut yhden ja Liverpool kaksi ottelua Chelseaa vähemmän.

Liverpool kohtaa torstaina liigassa toisena olevan Manchester Unitedin. (Lähde: AFP)