Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP epäilee useita yrityksiä laittomasta jätteiden kuljetuksesta Viron ja Suomen välillä – Viroon viety useita tonneja vaarallista jäteöljyä luvatta

Keskusrikospoliisi (KRP) on tutkinut poikkeuksellisen laajaa ja kansainvälistä ympäristörikoskokonaisuutta viime vuoden alusta lähtien. Kokonaisuus koostuu yhteensä kolmesta epäillystä törkeästä ympäristön turmelemisesta, joihin liittyvät osittain samat epäillyt.

Kokonaisuudessa tutkittaviin jätesiirtoihin liittyy suomalaisia ja ulkomaalaisia henkilöitä sekä yhtiöitä. Esitutkintakokonaisuudessa on rikoksesta epäiltynä kuusi ihmistä ja asiakokonaisuuksiin liittyy suoranaisesti seitsemän yhtiötä.

Jäteöljyä kuljetettu useita tonneja ilman lupia

Esitutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä Viron viranomaisten kanssa.

Ensimmäisessä tapauksessa Suomen ympäristökeskus (Syke) sai syksyllä 2019 Viron viranomaisilta tiedon Tallinnan satamassa pysäytetystä jätekuormasta. Kuorman tarkastuksessa selvisi, että jäte ei ollut siirtoasiakirjassa väitettyä rakennus- ja purkujätettä, vaan jätteen mekaanisessa käsittelyssä syntyvää hienojakoista alitetta, jonka siirtämiseen ei ollut lupaa.

KRP:n mukaan yrittäjä ehti viedä Suomesta Viroon vääränlaisella luvalla noin 1 700 tonnia alitetta touko-lokakuussa 2019 ennen kiinnijääntiään. Alite on hienoainesta, jota ei voida hyödyntää samaan tapaan kierrättämällä kuin rakennus- ja purkujätettä, ja siksi se tarvitsee oman jätteenvientiluvan.

Lisäksi tutkinnan aikana selvisi, että epäillyt olivat vieneet luvatta Viroon alitteen lisäksi yhteensä yli 860 tonnia muuntajaöljyä, KRP kertoo.

Kokonaisuuden toinen tapaus liittyy Syken viime vuoden keväänä KRP:lle tekemään tutkintapyyntöön. Toiminnanharjoittajan epäillään vieneen vuonna 2018 yhteensä noin 2 600 tonnia vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua jäteöljyä Viroon ilman jätesiirtolupaa.

Kolmas epäilty törkeä ympäristön turmeleminen koskee erään suomalaisen yhtiön sisäisessä tarkastuksessa tehtyä havaintoa, jonka mukaan heille tuotiin viime vuoden keväänä jäteöljyä Virosta. Esitutkinnassa epäillään, että Virosta tuotiin Suomeen 26 kuormassa luvatta yhteensä noin 670 tonnia jätettä.

Poliisi epäilee jätteen tuojia törkeästä ympäristön turmelemisesta. Havainnon tehneen suomalaisen yhtiön toiminnassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Laittomia jätteitä viedään Suomesta ulkomaille entistä enemmän

KRP:n mukaan ympäristölle vaarallisia jätteitä viedään laittomasti Suomesta ulkomaille entistä enemmän. Jäterikollisuus on KRP:n mukaan yksi merkittävimmistä ympäristörikollisuuden uhkakuvista Suomessa.

Maailmanlaajuisesti laittoman jätekaupan tuotot on arvioitu yhtä suuriksi kuin huumausaineiden salakuljetuksella saatavat tuotot.

– Keski-Euroopassa rajat ylittävä jätteiden kuljetus ja "dumppaus" ovat vakavaa ja osittain järjestäytyneen rikollisuuden harjoittamaa toimintaa, jossa tavoitellaan suuria rikoshyötyjä. Paljastettujen laittomien jätevientitapausten valossa voidaan päätellä Suomen olevan osana Keski-Euroopan rikosilmiötä, sanoo tiedotteessa ympäristörikoskoordinaattori, rikoskomisario Riku Lindqvist.