Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin Erdoganin mukaan Israelia tukevalla Bidenilla on "verta käsissään"

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenilla olevan "verta käsissään" Israelin tukemisen vuoksi Gazan kaistalla käynnissä olevassa konfliktissa. Erdogan esitti kommenttinsa televisioidussa puheessa.

– Kirjoitat historiaa verisillä käsilläsi. Olet pakottanut meidät sanomaan tämän, sillä emme voi olla enää vaiti, Erdogan sanoi.

Erdogan on viime aikoina yrittänyt lämmitellä Turkin vaikeaksi kehittynyttä suhdetta Washingtonin suuntaan, ja tämänpäiväiset kommentit ovatkin Erdoganin ankarimpia Bidenin kaudella. Hän arvosteli Bidenia muun muassa asekuljetusten jatkamisesta Israeliin.

– Palestiinalaisalueet hukkuvat sortoon, kärsimykseen ja vereen, kuten monet muut alueet, jotka menettivät rauhan ottomaanien mukana. Ja sinä tuet tätä, Erdogan sanoi Bidenille.

Erdogan viittasi puheessaan nykyisen Turkin alueelta johdettuun, vuonna 1923 päättyneeseen osmanien valtakuntaan, jonka entisiin alueisiin Israelin ja palestiinalaisalueet sisältävä alue kuuluu.

Erdogan on tullut Lähi-idässä tunnetuksi palestiinalaisväestön ahkerana puolestapuhujana.

Erdogan pyy si myös paavia apuun

Viime viikolla Erdogan syytti Israelia terrorismista. Aiemmin maanantaina Erdogan pyysi paavi Franciscukselta apua kampanjoinnissa Israelin-vastaisten pakotteiden puolesta. Erdogan keskusteli Franciscuksen kanssa puhelimitse Israelin ja palestiinalaisten väliseen sotimiseen liittyen.

Sotatoimissa on kuollut noin 200 palestiinalaista ja kymmenen israelilaista. Paavi Franciscus sanoi sunnuntaina, että viattomien ihmishenkien menettäminen oli "kamalaa ja mahdotonta hyväksyä" ja varoitti konfliktin voivan johtaa "kuoleman ja tuhon kierteeseen".

Maanantaina Yhdysvallat esti jo kolmatta kertaa viikon sisällä veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvostoa tekemästä yhteistä julkilausumaa, jossa olisi vaadittu loppua väkivallalle Israelissa ja palestiinalaisalueilla.

Julkilausumaluonnoksen teksti oli Kiinan, Tunisian ja Norjan kirjoittama ja luovutettiin sunnuntaina neuvoston 15 jäsenmaalle. Yhdysvallat on yksi neuvoston viidestä pysyvästä jäsenvaltiosta, joilla on veto-oikeus.

Uutistoimisto AFP:n näkemässä luonnostekstissä vaaditaan tilanteen purkamista, loppua väkivallalle sekä kansainvälisen humanitaarisen lain kunnioittamista. Julkilausumassa vaaditaan siviilien ja erityisesti lasten suojelua.