Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Viikkotolkulla kehyksistä jylisseeltä" kokoomukselta tivataan miljardin euron leikkauslistaa

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman odottaa, että kokoomus esittelisi miljardin euron leikkauslistan vastineeksi arvostelusta, jota puolue on esittänyt kehysten ylittämisestä.

– Te olette viikkotolkulla jylisseet tästä kehysmenettelystä, että sitä ei saa euroakaan ylittää ensi vuonna. Kun teiltä yrittää kysyä, mistä se miljardi sitten leikattaisiin, emme edelleenkään ole kuulleet vastausta, Lindtman nokitti kokoomuksen arvostelua.

Eduskunta on tänään keskustellut kokoomuksen, kristillisdemokraattien sekä Liike Nytin välikysymyksestä, jossa puolueet syyttävät hallitusta saamattomuudesta kehysriihen työllisyys- ja talouspäätöksissä. Puolueiden mielestä hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus on uhattuna, koska hallitus ei tehnyt päätöksiä, joilla vakautettaisiin julkista taloutta ja nostettaisiin työllisyyttä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jatkoi hallituksen arvostelua siitä, että se ei palaa hallituskaudelle sovittuihin valtiontalouden kehyksiin. Hän muistutti, ettei sovittua tasoa ylitetty edes maahanmuuttokriisin tai finanssikriisin aikana.

Kokoomuksen Elina Valtonen ihmetteli, kuka hallitusta johtaa.

– Te aloititte tämän hallituskauden lisäämällä massiivisesti julkisia menoja. Niistä yhtäkään te ette ole purkaneet sen jälkeen, Valtonen sanoi.

Oppositiosta on arvosteltu hallitusta siitä, että se lisää menoja tilanteessa, jossa talouskasvu on muutoinkin kiihtymässä koronan hellittäessä otettaan.

– Menoja lisättiin lähes 1 500 miljoonaa euroa jo entisestäänkin löperön budjetin päälle. Hallitus ei siis riko menokehyksiä koronaan liittyvien kustannusten vuoksi, vaan siksi, että se on päättänyt lisätä julkisia menoja entisestään miljardiluokassa, Orpo syytti.

Keskustan Markus Lohi vetosi siihen, että ensi vuonna korona aiheuttaa vielä ylimääräisiä menoja.

– On selvää, että kehyksen ylittäminen vuoden 2023 osalta ei ole hyvä juttu.

Marin: Sopeutuksia ei tehdä kevyin mielin

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolustautui muistuttamalla, että hallitus teki kehysriihessä kipeän päätöksen leikata menoja 370 miljoonalla eurolla vuonna 2023.

– Tätä ei tehdä kevyin mielin, vaan sen vuoksi, että me emme halua jättää seuraaville hallituksille menoperintöä. Kokoomus vaatii täällä vielä isompia leikkauksia, mutta te ette ole esittäneet, mistä te nuo leikkaukset tekisitte, Marin sanoi.

Perussuomalaiset jäi ulos muun opposition välikysymyksestä, koska puolue on eri linjoilla maahanmuutosta. Kokoomus kasvattaisi työperäistä maahanmuuttoa keventämällä saatavuusharkintaa ja myöntämällä valmistuville ulkomaalaisille opiskelijoille pysyvän oleskeluluvan. Perussuomalaisten mielestä kokoomus lisäisi "dramaattisesti halpatyövoiman maahantuontia".

Perussuomalaiset on eri mieltä hallituksen ja kokoomuksen kanssa myös EU-linjasta ja ilmastotoimista.

Epäluottamuslauseista hallitukselle äänestetään jo keskiviikkona.