Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin ja Hamasin välillä sovittu tulitauosta

Israel ja Hamas ovat päässeet sopuun Gazan tulitauosta, joka päättää puolisentoista viikkoa kestäneet väkivaltaisuudet. Israelin lausunnon mukaan tulitauko astuu voimaan myöhemmin, kertoo BBC .

Israelin lausunnon mukaan tulitaukoa ehdotti Egypti ja se on molemminpuolinen ja ehdoton.

Myös Hamas on vahvistanut tiedon tulitauosta ja kertoo sen alkavan ensi yönä kello 2.00 Suomen aikaa.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on määrännyt lähetettäväksi delegaatiot Israeliin ja miehitetyille palestiinalaisalueille työskentelemään tulitauon ylläpitämiseksi, kertoi Egyptin valtiollinen televisio.

Samaan aikaan, kun tulitauosta kerrottiin, Israelin armeija kertoi varoitussireenien soineen Israelin eteläosassa. Tämä merkitsee sitä, että Gazasta oli ammuttu raketteja.

Palestiinalaiset tiedotusvälineet puolestaan kertoivat Israelin uusista ilmaiskuista Gazassa.

Väkivaltaisuuksissa on Gazan terveysviranomaisten mukaan kuollut 232 palestiinalaista, joiden joukossa on 65 lasta. Haavoittuneita on yli 1 600. Lisäksi noin 72 000 on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Israelin armeijan mukaan Gazasta on ammuttu Israelia kohti noin 4 000 rakettia. Israelissa on kuollut 12 ihmistä, joista kaksi oli lapsia. Haavoittuneita on 333.

Blinken valmis matkustamaan Lähi-itään

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo olevansa valmis matkustamaan Lähi-itään.

– Olen koska tahansa valmis matkustamaan Israeliin, Lähi-itään, jos se auttaa siirtymään pois väkivaltaisuuksista ja auttaa parantamaan israelilaisten ja palestiinalaisten elämää, Blinken sanoi.

Koko torstain spekulaatiot ja vaatimukset tulitauosta lisääntyivät. Esimerkiksi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati taistelujen välitöntä lopettamista. Hänen mukaansa ristitulta Israelin armeijan ja palestiinalaisryhmien välillä ei voi hyväksyä.

– Jos maan päällä on helvetti, se on lasten elämä Gazassa, Guterres sanoi YK:n yleisistunnossa.