Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viking Sallyn yli 30 vuoden takaisen murhamysteerin oikeudenkäynti alkaa ensi viikolla Turussa – "Olen tappanut aiemmin", uhkasi syytetty tanskalaismies ex-vaimoaan vuonna 2015

Matkustajalaiva Viking Sallylla heinäkuussa 1987 tapahtuneen veriteon oikeudenkäynti alkaa ensi viikolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. Syytteessä murhasta ja murhan yrityksestä on viisikymppinen tanskalaismies.

Syytetty oli tapahtuma-aikaan 18-vuotias ja mediatietojen mukaan "partiopoika", jota suomalaislehdet haastattelivat tapahtuneen jälkeen. Häntä pidettiin todistajana, sillä hän oli ensimmäisenä uhrien luona ja kertoi löytäneensä heidät.

Uhrit, länsisaksalaiset 20-vuotias mies ja 22-vuotias nainen olivat matkalla Suomeen osana interrail-reissuaan ja nukkuivat laivan helikopterikannella. Mediatietojen mukaan uhreilla oli vammoja etenkin päässä. Mies kuoli ja nainen loukkaantui vakavasti.

Poliisi tai syyttäjä ei ole kommentoinut rikoksen tekotapaa. Syyttäjä kuitenkin pitää väkivaltaa erityisen raakana ja julmana. Poliisin käsityksen mukaan tekijä ei tuntenut uhreja.

Tutkinta avattiin uudelleen vuonna 2016, kun poliisi sai uusia tietoja tapahtuneesta. Poliisi ei ole kertonut, mitä tiedot koskivat.

Miehen tanskalainen asianajaja Henrik Hasseris Olsen kertoi huhtikuussa tanskalaiselle BT-lehdelle , että syytettyä on tutkinnan avaamisen jälkeen kuulusteltu useita kertoja Tanskassa.

– Voin ainoastaan sanoa, että päämieheni kiistää syyllisyytensä, mutta aikoo luonnollisesti olla läsnä oikeudenkäynnissä Suomessa, hän sanoi lehdelle.

Istunut vuosia vankilassa, paennut useita kertoja

Syytetty on tanskalaismedioiden mukaan istunut vankilassa useita vuosia ja onnistunut neljästi pakenemaan. Lehden mukaan hän on käyttänyt paoissaan apuna muun muassa teelusikkaa ja sängyn säleiköstä tehtyjä tikkaita.

Vuonna 2017 mies tuomittiin vuoden vankeusrangaistukseen entisen vaimonsa uhkailusta. Tuomion mukaan mies lähetti syksyllä 2015 naiselle useita viestejä, joissa hän muun muassa uhkasi tämän henkeä.

– Nyt ymmärrän, miksi jotkut miehet tappavat vaimonsa.

– Olet oikeassa, voin olla paha, koska olen tappanut kaksi kertaa aiemminkin.

Mies kirjoitti voivansa todistaa olevansa murhaaja, mutta se veisi hänet vankilaan pitkäksi aikaa.

Saman vuoden joulukuussa mies viritti naisen ikkunaan kotitekoisen räjähteen ja sytytti sen. Räjähdys rikkoi ikkunan, mutta nainen ei ollut kotona tapahtuman aikaan.

Todistajia kuullaan useana päivänä

Pääsääntöisesti syyteoikeus rikoksissa vanhenee viimeistään 20 vuodessa. Murha sen sijaan ei koskaan vanhene, mistä syystä Viking Sallyn tapausta voidaan vielä käsitellä käräjäoikeudessa.

Maanantaina alkavaan oikeudenkäyntiin on varattu reilu viikko. Oikeutta käydään pääosin ruotsiksi, mutta esimerkiksi oikeusasiakirjat kirjoitetaan myös suomeksi, tanskaksi ja saksaksi. Käräjäoikeuden mukaan oikeudenkäynti on herättänyt kiinnostusta myös ulkomaisissa medioissa.

Oikeudenkäynti alkaa maanantaina syytteen luvulla. Ensimmäisenä päivänä on määrä kuulla myös syytetyn vastaus ja vastaanottaa kirjalliset todisteet. Myös poliisin esitutkintamateriaalin on määrä tulla julkiseksi maanantaina.

Tiistaista torstaihin oikeudessa kuullaan todistajia. Suurin osa kuulemisista toteutetaan puhelimitse tai videoyhteyden avulla.

Viking Sally tunnetaan myös myöhemmällä nimellään Estonia. Estonian uppoamisessa vuonna 1994 kuoli 852 ihmistä.