Oppositio jättää huomenna välikysymyksensä hallituksen sote-uudistuksesta

Oppositiopuolueet aikovat huomenna jättää yhteisen välikysymyksensä hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Kokoomus, kristillisdemokraatit, nyt-liike ja perussuomalaiset ovat sitä mieltä, ettei sote-uudistus kykene vastaamaan sille asetettuihin tavoitteisiin.

– Uudistuksen alkuperäisenä tavoitteena oli parantaa suomalaisten hoitoonpääsyä ja huolehtia, että rahat riittävät palveluihin väestön ikääntyessä. Uudistus ei valitettavasti vastaa kumpaankaan sen keskeisistä tavoitteista, puolueet esittävät välikysymyksessä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen esitys sote-uudistukseksi nytkähti eteenpäin perjantaina, kun perustuslakivaliokunta ei löytänyt sen perusratkaisusta perustuslaillisia ongelmia. Hallituksen esityksestä valmistellaan mietintöä nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Tavoite on ollut, että eduskunnan täysistunto ehtisi hyväksyä paketin viimeistään juhannuksen jälkeisellä viikolla, jolloin maakuntavaalit voitaisiin järjestää tammikuussa.

Rahoituksen ja hallinnon mallit hiertävät

Kristillisdemokraattien mukaan suurin kipukohta sote-ratkaisussa on sen rahoitusmalli, joka ei puolueen mukaan kykene turvaamaan tasavertaisia palveluita.

– Sote-uudistusta kyllä tarvitaan, mutta ei sellaista, joka ei toteuta uudistukselle asetettuja tavoitteita. Nyt Marinin malli jopa uhkaa rikkoa nekin osat, jotka toimivat tällä hetkellä hyvin, kuten laaja kumppanuus julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo tiedotteessa.

Oppositio kantaa huolta myös maakuntamallista, joka siirtäisi sote-palveluiden järjestämisen kunnilta hyvinvointialueille.

– Julkisen talouden kantokyky ei parane vaikka vasemmisto loisi uutta hallintoa ja keskusta saisi maakunnat, joissa valta viedään pikkukunnilta, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka