Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylen toiminnasta jo toinen kantelu EU-komissiolle – Sanoma Media Finland kannellut tilausvideopalveluista ja sähköisistä oppimissisällöistä

Yleisradion toiminnan laajuudesta on tehty jo toinen kantelu Euroopan komissioon. Sanoma Media Finland on pyytänyt komissiota selvittämään, rikkovatko Yle Areenan sisällön laajuus ja sähköiset oppimissisällöt EU:n valtiontukisääntöjä.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Sanoma Media Finlandin tekemä kantelu koskee erityisesti Yleisradion tilausvideopalveluja (video-on-demand) ja sähköisiä oppimissisältöjä.

Yle Areenan palvelut, jotka ovat tarjolla pidempään, eivät kantelijan mukaan ole EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisia. Tilausvideopalveluja pitäisi sen mukaan rajoittaa merkittävästi, ellei kyse ole tv-sisällöistä, joita tarjotaan verkossa lyhyen aikaa alkuperäisen lähetyksen jälkeen.

Kanteluun vastaa Suomen valtio, jota edustaa liikenne- ja viestintäministeriö. Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo selvittävänsä asiaa yhdessä valtiontuista vastaavan työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

EU-komissiolta tulleeseen kirjeeseen valmistaudutaan vastaamaan ministeriössä 21. kesäkuuta mennessä.

Ylen mukaan kantelu kyseenalaistaa perustan, jolla julkista palvelua tulevaisuudessa toteutetaan.

– Yle-lain mukaan Ylen tulee tuoda kattava julkisen palvelun ohjelmisto kaikkien saataville yhtäläisin ehdoin. Nykymuotoinen Yle Areena ja oppimisen palvelut verkossa ovat osa tätä Ylen lakisääteistä tehtävää, toteaa Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) Ylen tiedotteessa.

Sanoma painottaa tiedotteessa, että julkisen palvelun tehtävä tulee määritellä tarkasti ja sen valvonta tulee osoittaa selkeästi asianmukaiselle taholle.

Yhtiö muistuttaa, että mediamarkkina on monitahoinen ja muuttuu nopeasti. Erityisesti Suomen kaltaisilla pienillä markkinoilla on huolellisesti harkittava ja määritettävä pelisäännöt, joilla yksityinen ja julkinen media voivat toimia rinnakkain ja pysyä elinvoimaisina myös pitkällä tähtäimellä.

Sanoma pitää vaarana, että julkinen media tahattomastikin kaventaa yksityisen median elintilaa.

Medialiitto on tehnyt toisen kanteluista

Suomen valtiota kohtaan on vireillä myös aiempi Yleisradion tehtävien laajuutta koskeva kantelu, jonka on tehnyt Medialiitto. Asiasta on annettu hallituksen esitys, joka on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt Yleisradion hallintoneuvostossa edustettuina olevien eduskuntaryhmien puheenjohtajille, että kanteluita kannattaisi käsitellä erillisinä.

Uuden kantelun jatkokäsittelystä EU-komissiossa ei ole vielä tietoa. Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi, että kahden kantelun yhdistäminen voisi viivästyttää ensimmäisen kantelun käsittelyä.

Sanomaan kuuluva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.