HS: Lähes 2 000 suomalaista on saanut koronatartunnan rokotuksesta huolimatta – asiantuntijat listaavat riskejä, jotka altistavat rokotetun tartunnalle

Koronarokotuskaan ei välttämättä suojaa koronavirustartunnalta. Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Tommi Salo

Tommi Salo

Helsingin Sanomat (HS) kertoo, että Suomessa on laskettu olevan miltei kaksi tuhatta ihmistä, jotka ovat saaneet koronavirustartunnan sen jälkeen, kun heille on annettu yksi tai kaksi koronavirusrokotusta. Valtaosa virustartunnan saaneista oli saanut vasta yhden rokotuksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan henkilön ikä, hänen perustautinsa ja lääkityksensä vaikuttavat siihen, miten altis hän on saamaan uuden koronavirustartunnan yhden tai kahden koronarokotuksen jälkeen.

Nohynek sanoo HS:ssä, että suurempi riski saada koronatartunta on niillä ihmisillä, jotka sairastavat puolustusjärjestelmää heikentävää sairautta, kuten syöpää.

Lisäksi on joukko sairauksia, jotka voivat lisätä riskiä sairastua koronavirusinfektion vakavaan tautimuotoon. Sellaisia ovat esimerkiksi astma, diabetes, lihavuus, metabolinen oireyhtymä sekä sydän- ja verisuonitaudit.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan nämä sairaudet eivät kuitenkaan välttämättä vaikuta siihen, miten herkästi ihminen saa koronavirustartunnan.

– Sen sijaan immuunivastetta laskevat synnynnäiset tai myöhemmin ilmenevät immuunipuutostilat sekä tietyt lääkkeet, Mäkijärvi kertoo Helsingin Sanomissa.

Nohynek pitää tärkeimpänä tartunnalle altistavana tekijänä perussairauksien ja lääkitysten lisäksi ikää.

– Mitä vanhempi ihminen on, sitä laiskempi on hänen puolustusjärjestelmänsä muodostamaan suojaavaa vastetta rokotteelle, Nohynek sanoo HS:ssä.

Yksi tartuntaan vaikuttava tekijä on myös se, miten pian rokotuksen jälkeen ihminen altistuu tartunnalle. Jos rokotuksesta on kulunut vain vähän aikaa, immuniteettia ei ole ehtinyt vielä kehittyä.

Asiantuntijat muistuttavat myös, että tartuntoihin vaikuttavat uudet virusmuunnokset. Erityisesti huolta aiheuttaa Intian variantti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka