Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Macron myönsi, että Ranskalla oli rooli Ruandan kansanmurhassa – "Olen tullut tunnustamaan vastuumme"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron myönsi torstaina, että Ranskalla oli rooli Ruandan vuoden 1994 kansanmurhassa. Ruandassa vierailulla oleva Macron sanoi puheessaan Ranskan tukeneen silloista hutuhallitusta ja sivuuttaneen asiantuntijoiden varoitukset tulevasta verenvuodatuksesta.

– Seisoessani täällä tänään rinnallanne nöyränä ja kunnioittavana olen tullut tunnustamaan vastuumme, Macron sanoi Ruandan pääkaupungissa Kigalissa, mutta ei esittänyt virallista anteeksipyyntöä.

Presidentin mukaan Ranska ei ollut osallinen kansanmurhaan.

– Mutta Ranskalla on roolinsa ja poliittinen vastuu Ruandaa kohtaan.

Ruandan presidentti Paul Kagame ylisti Macronin puhetta presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

– Hänen sanansa olivat arvokkaammat kuin anteeksipyyntö. Ne olivat totuus. Totuuden puhuminen on riskialtista, Kagame sanoi.

Ruandan kansanmurhassa sai huhti-heinäkuussa 1994 surmansa noin 800 000 ihmistä, enimmäkseen tutseja. Ranska oli ennen kansanmurhaa tukenut maan hutuhallitusta poliittisesti ja sotilaallisesti. Verenvuodatus alkoi huhtikuun alussa, kun Ruandan silloinen presidentti surmattiin ampumalla hänen lentokoneensa alas. Kansainvälinen yhteisö jätti tutsit oman onnensa nojaan.

– Pyrkiessään estämään alueellisen konfliktin tai sisällissodan (Ranska) jatkoi kansanmurhaan pyrkivän hallinnon tukemista, Macron sanoi.

Ranskan rooli kansanmurhassa on hiertänyt Ruandan ja Ranskan välejä vuosien ajan, ja maiden diplomaattisuhteet olivat poikki vuodet 2006–2009. Macronin presidenttikaudella välit ovat lämmenneet, sillä Macron perusti komission tutkimaan Ranskan roolia kansanmurhassa.

Macron kertoi torstaina nimittävänsä pian suurlähettilään Ruandaan. Pesti on ollut maiden tulehtuneiden välien takia täyttämättä vuodesta 2015.