Ilmastonmuutos kasvattaa hellekuolemien määrää, kertoo tutkimus – vaikutukset näkyvät Suomessakin

Ilmastonmuutos lisää riskiä kuolla kuumuuteen, kertoo tuore tutkimus. Vuosina 1991–2018 yli kolmannes kaikista kuumuuteen liittyvistä kuolemista johtui ilmaston lämpenemisestä.

Tulevaisuuden ilmasto-olosuhteiden mallinnukset ennustavat, että keskilämpötilat tulevat nousemaan ja sään ääri-ilmiöt, kuten helleaallot, tulevat lisääntymään. Tätä ennen yksikään tutkimus ei kuitenkaan ole arvioinut sitä, missä määrin näitä vaikutuksia on koettu jo viime vuosikymmenien aikana.

Tutkimuksen mukaan 37 prosenttia kuumuuteen liittyvistä kuolemista vuosina 1991 – 2018 voidaan yhdistää ihmisten toiminnasta johtuvaan ilmastonmuutokseen.

Tutkijat vertasivat aiempien sääolosuhteiden vaikutuksia kahdella eri skenaariolla, joko ihmisen tuottamien päästöjen vallitessa tai ilman niitä, jolloin voitiin erottaa toisistaan ihmisen toimintaan liittyvän ja siihen liittymättömän lämpenemisen terveysvaikutukset.

– Oletamme, että kuumasta johtuva kuolleisuus lisääntyy, mikäli emme onnistu hillitsemään ilmastonmuutosta tai sopeutumaan siihen. Tähän mennessä globaali keskilämpötila on noussut noin yhden asteen verran, mikä on murto-osa siitä, mitä tulemme kokemaan, jos päästöt kasvavat hillitsemättömästi, perustelee päätutkijana toiminut Ana M. Vicedo-Cabrera tiedotteessa.

Paikalliset erot suuria

Vaikka keskimäärin kolmasosa kuumuuteen liittyvistä kuolemista johtuu ihmisten toiminnan vaikutuksista ilmastoon, vaikutukset vaihtelevat suuresti alueittain.

Ilmastoon liittyvät terveystapahtumat vaihtelevat muutamasta kymmenestä useisiin satoihin vuodessa, riippuen paikallisista ilmaston muutoksista ja paikallisen väestön haavoittuvuudesta. Matalan- ja keskitulotason valtioiden asukkaat, jotka ovat olleet vastuussa vain pienestä osasta ihmiskunnan päästöistä menneisyydessä, ovat kaikkein alteimpia muutosten vaikutuksille.

Ihmisten toiminnasta johtuva kuumuuteen liittyvä kuolleisuus on korkeinta Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Kaakkois-Aasiassa.

Suomessa terveysriskit keskiarvon yläpuolella pääkaupunkiseudulla

Suomessa pääkaupunkiseudulla jopa 42 prosenttia kuumaan liittyvistä kuolemista selittyy tarkastelujaksolla ilmastonmuutoksen vaikutuksilla.

– Tämä antropogeenisen eli ihmisen toiminnan aiheuttaman kuolleisuuden osuus oli selvästi yli globaalin keskiarvon, sanoo professori Jouni Jaakkola, joka johtaa tutkimuksessa mukana olevaa Oulun yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkimusryhmää.

– Alamme vähitellen tottua ajatukseen siitä, että kuumalla säällä voi olla terveydelle haitallisia vaikutuksia myös pohjoisessa. Voimme vähentää liian lämpimän sään haittavaikutuksia eri tavoin sekä yksilöllisin että yhteiskunnallisin toimin, mutta ensin meidän on tunnistettava helteiden kansanterveydelliset riskit, Jaakkola painottaa.

Tutkimus kattoi 732 kaupunkia 43 maasta. Se on julkaistu Nature Climate Change -tiedelehdessä.

Tutkimusta johtivat Bernin yliopisto ja London School of Hygiene & Tropical Medicine. Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen tutkijat, professori Jouni Jaakkola ja tohtori Niilo Ryti, osallistuivat tutkimuksen tekemiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka