Kuntavaaliehdokkaiden keski-ikä nousussa, nuorten ehdokkaiden osuus pienempi kuin edellisvaaleissa – PS harppasi ehdokasmäärässä SDP:n ohi

Kuntien asioista päättämään on ehdolla keskimäärin vanhempaa väkeä kuin aiemmissa vaaleissa, ilmenee Tilastokeskuksen julkistamista tiedoista.

Kuntavaaliehdokkaiden keski-ikä on nyt 50,0 vuotta. Ehdokkaat ovat nyt keski-iältään puoli vuotta vanhempia kuin edellisvaaleissa ja noin kaksi vuotta vanhempia kuin vuoden 2008 ehdokkaat, kertoo Tilastokeskus.

Ehdolla olevien miesten keski-ikä on nyt 51,0 vuotta ja naisten 48,3 vuotta.

Nuorten ehdokkaiden osuus on pienentynyt edellisvaaleista. Alle 30-vuotiaita on nyt 8,5 prosenttia ehdokkaista, kun edellisvaaleissa vastaava lukema oli 8,9 prosenttia.

Alle 40-vuotiaiden osuus ehdokaslistoilla on nyt 25 prosenttia. Se on noin prosenttiyksikön vähemmän kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Eduskuntapuolueittain tarkasteltuna nuorimmat ehdokkaat ovat vihreillä ja Liike Nytillä. Vihreiden ehdokkaiden keski-ikä on 44,6 vuotta ja Liike Nytin ehdokkaiden 47,1 vuotta. Vihreiden ehdokkaista lähes 37 prosenttia on alle 40-vuotiaita.

Vanhimmat ehdokkaat ovat kristillisdemokraattien ja SDP:n listoilla. Kristillisdemokraattien ehdokkailla keski-ikä on 53,9 vuotta ja SDP:n ehdokkailla 52,2 vuotta.

Perussuomalaisilla paljon uusia ehdokkaita

Perussuomalaiset teki näihin kuntavaaleihin suuren harppauksen ehdokkaiden määrässä. Puolue onnistui keräämään listoilleen yli 2 000 ehdokasta enemmän kuin neljä vuotta sitten. Samalla perussuomalaiset nousi ehdokkaiden määrässä pääministeripuolue SDP:n ohi.

Perussuomalaisten ehdokkaista peräti 64 prosenttia on uusia, eli he eivät olleet ehdokkaina vuoden 2017 vaaleissa.

Eniten kuntavaaliehdokkaita on perinteiseen tapaan keskustalla, noin 6 900. Puolueen ehdokasmäärä kuitenkin väheni edellisvaaleista.

Kokoomus ja perussuomalaiset houkuttelivat listoilleen noin 6 000 ehdokasta. SDP:n listoilla on noin 5 600 ehdokasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka