Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannia hyväksyi 12–15-vuotiaiden rokottamisen Pfizerin ja Biontechin rokotteella

Britannia on hyväksynyt Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen käytön 12–15-vuotiaille. Maan lääkkeitä ja terveystarvikkeita sääntelevän viranomaisen mukaan rokote todettiin ikäryhmällä turvalliseksi tiukan arvioinnin jälkeen.

Britannian päätös on yhdenmukainen Yhdysvaltain viranomaisten ja Euroopan lääkeviraston (EMA) päätöksen kanssa. EMA hyväksyi 12–15-vuotiaiden rokottamisen Pfizer-Biontechillä toukokuun lopulla, ja Saksassa nuorten rokotukset on määrä aloittaa jo ensi viikolla. Yhdysvallat on jo aloittanut nuorten rokottamisen.

Seuraavaksi Britannian hallituksen rokotekomitea päättää, milloin se aloittaa 12–15-vuotiaiden rokottamisen.

Hyväksyessään rokotteen käytön 12–15-vuotiaille EMA kertoi viime viikolla, että kokeiden perusteella rokotteen yleisimmät sivuvaikutukset tässä ikäryhmässä ovat samanlaisia kuin muillakin.

Britannia on ollut yksi maailman nopeimmista rokottajista koronavirusta vastaan. Yli kolme neljäsosaa brittiaikuisista on saanut vähintään yhden rokoteannoksen, ja yli puolet on saanut molemmat annokset. Maa on käyttänyt pääasiassa Astra Zenecan ja Pfizer-Biontechin rokotteita.

Ranska jakoi maat kolmeen ryhmään matkustusrajoitusten mukaan

Ranska julkisti perjantaina suunnitelmansa matkustusrajoituksista kesän lomakautta varten. Ranska jakaa maailman maat kolmeen värikoodattuun kategoriaan, joiden mukaan määräytyy se, pääseekö näistä maista Ranskaan ja millä perusteella.

Parhaaseen eli vihreään ryhmään kuuluvat kaikki EU-maat sekä Australia, Uusi-Seelanti, Israel, Japani, Etelä-Korea, Libanon ja Singapore. Näiden maiden asukkaat pääsevät 9. kesäkuuta alkaen Ranskaan ilman painavaa syytä, kunhan heidät on rokotettu tai he esittävät negatiivisen koronavirustestin.

Koronatilanne on parantunut Euroopassa huomattavasti kesän korvalla, ja Ranskassa toivotaan kesän tuovan jonkin verran helpotusta pandemian ahdistamalle turismille, joka on maan taloudelle tärkeää.

Ranskan hallitus kertoi viime kuussa käyttävänsä 10 miljoonaa euroa kampanjaan, jonka tarkoitus on houkutella tänä kesänä eurooppalaisturisteja.

9. kesäkuuta alkaen Ranskan valtakunnallinen öinen ulkonaliikkumiskielto alkaa vasta iltayhdeltätoista ja ravintolat saavat taas ottaa asiakkaita sisätiloihin. Liikkumisrajoitukset on tarkoitus poistaa kokonaan 30. kesäkuuta.

Yhdysvallat ja Britannia jäivät oranssiin ryhmään

Keskimmäiseen eli oranssiin kategoriaan kuuluvat muun muassa Britannia, Yhdysvallat, Kanada sekä suurin osa Aasian ja Afrikan maista. Näistä maista saa tulla Ranskaan ilman painavaa syytä, mutta rokotettujenkin matkailijoiden täytyy esittää negatiivinen koronatestitulos. Rokottamattomille sallitaan tulo Ranskaan vain pakottavasta syystä.

Syynä rokotettujenkin yhdysvaltalaisten testivaatimukseen on liikenneministeri Jean-Baptiste Djebbarin mukaan se, että Yhdysvalloissa ei ole käytössä yhtenäistä digitaalista rokotustodistusta.

– He ovat rokottaneet paljon ihmisiä, mutta he eivät ole digitoineet sitä. Rokotuksen saaneille annetaan usein vain paperinpala, Djebbari kommentoi Yhdysvaltain tilannetta.

Huonoimpaan eli punaiseen ryhmään kuuluu 16 maata, muun muassa Intia, Turkki, Etelä-Afrikka ja Brasilia. Näissä maissa on havaittu viime aikoina paljon koronavirustapauksia, ja erityisesti herkemmin tarttuvia virusmuunnoksia. Ranskan hallitus haluaa rajoittaa matkustamisen näistä maista minimiin.

Punaisen ryhmän maista pääsee Ranskaan rokotuksesta riippumatta vain, jos esittää negatiivisen testituloksen, ja silti maahan saapuessa täytyy olla 7–10 päivää karanteenissa.

Putinin mukaan Venäjä on valmis ottamaan vastaan ulkomaisia rokoteturisteja

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi perjantaina, että Venäjä on valmis aloittamaan maksulliset koronarokotusohjelmat ulkomaalaisille.

– Kun ottaa huomioon, kuinka tehokkaita rokotteemme ovat, uskon kysynnän olevan melko kovaa. Kotimainen lääketeollisuus on valmis tehostamaan rokotetuotantoa entisestään, Pietarin talousfoorumissa puhunut Putin sanoi.

Rokotteen kehittämisessä mukana olleen RDIF-investointirahaston johtajan Kirill Dmitrijevin mukaan ensimmäiset rokoteturistit voisivat saapua maahan jo ensi kuussa.

Putin kehotti samalla myös kaikkia venäläisiä ottamaan rokotteen.

– Jokainen aikuinen venäläinen saa rokotteen täysin ilmaiseksi. Haluaisin kehottaa kansalaisia käyttämään hyväkseen tämän tilaisuuden suojellakseen itseään ja rakkaitaan.

Putin jatkoi, että hän on itse ottanut rokotteen eikä sivuvaikutuksia ollut.

– Minulla on siitä ensi käden tietoa.

Kreml ei ole kertonut, minkä kolmesta venäläisrokotteesta Putin sai.