Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hallituksen on määrä päättää ravintolarajoitusten höllentämisestä - valtaosassa Suomea tulossa mahdollisuus anniskeluun yleisötapahtumissa, poliisit paljastivat maailmanlaajuisen operaation järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, ainakin satoja pidätetty - Suomi myös mukana, litiumista tulossa pullonkaula sähköautojen akkujen valmistuksessa

Poliisit paljastivat maailmanlaajuisen operaation järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, ainakin satoja pidätetty - Suomi myös mukana

Viranomaiset eri puolilla maailmaa ovat toteuttaneet laajan operaation järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, kertovat useat kansainväliset poliisiviranomaiset. Pelkästään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on pidätetty satoja ihmisiä. Ratsioita on tehty myös Ruotsissa ja Saksassa.

Viranomaiset tekivät yhteistyötä kymmenissä maissa. Europol listaa mukana olevien maiden joukkoon myös Suomen.

Poliisilla oli pääsy rikollisen alamaailman käyttämään sovellukseen. Australian yleisradio ABC kertoo, että kolme vuotta kestäneessä yhteistyössä viranomaiset pystyivät lukemaan 25 miljoonaa viestiä reaaliaikaisesti alamaailman käyttämässä sovelluksessa. (Lähde: AFP-TT)

Hallituksen on määrä päättää ravintolarajoitusten höllentämisestä - valtaosassa Suomea tulossa mahdollisuus anniskeluun yleisötapahtumissa

Hallituksen on määrä tänään päättää ravintoloita koskevien koronarajoitusten höllentämisestä sote-ministerityöryhmän perjantaisten linjausten pohjalta.

Muutokset auttavat myös tapahtumia, kun epidemian perustasolla eli valtaosassa Suomea luovutaan istuma- ja pöytäpaikkavaatimuksesta ulkona. Se mahdollistaa ravintolatoiminnan yleisötapahtumissa.

Perustasolla anniskelu olisi sallittu kello 01:een asti ja aukiolo tunnin pidempään.

Lisäksi perustason ja kiihtymisvaiheen alueilta poistetaan karaoken laulamisen ja tanssimisen kieltävä säännös.

Pahimmilla eli leviämisvaiheessa olevilla epidemia-alueilla anniskelua ja aukioloa pidennetään tunnilla ruokaravintoloissa.

Tänään voi vielä äänestää ennakkoon kuntavaaleissa

Tänään on kuntavaalien ennakkoäänestyksen viimeinen päivä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä, joita on pitkin maata yhdeksisensataa.

Äänestäessä on todistettava henkilöllisyys. Tällä kertaa ennakkoon voi äänestää paikoin myös ulkona ja drive in -äänestyksenä. Ennakkoäänestysaikaa jatkettiin poikkeuksellisesti kaksiviikkoiseksi koronatilanteen vuoksi.

Valtuustoihin valitaan lähes 9 000 valtuutettua.

Maanantai-iltaan mennessä oli annettu noin 1,2 miljoonaa ennakkoääntä.

Litiumista tulossa pullonkaula sähköautojen akkujen valmistuksessa

Sähköautojen akuissa käytettävästä litiumista on tulossa pulaa, arvioi Kaustisille litium-kaivosta rakentava Keliber.

Yhtiön mukaan uuden akkutehdaskapasiteetin runsas lisääntyminen Euroopassa on nostanut litiumin hintaa jyrkästi alkuvuoden aikana. Muista akkumetalleista myös koboltin ja nikkelin hinnat ovat olleet nousussa.

Paitsi autojen akuissa, litiumia käytetään myös pienelektroniikan kuten matkapuhelinten akuissa.

Ilmasotakoulun entistä johtajaa syytetään sukulaistensa suosimisesta oppilasvalinnoissa - käsittely alkaa käräjäoikeudessa

Keski-Suomen käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely ilmasotakoulun entisen johtajan virkarikossyytteestä. Eversti Mikko Punnalaa syytetään virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Punnalan on epäilty suosineen lähisukulaistaan ja sukulaistaan lentoreserviupseerikurssi 93:n lisähaussa. Hän on kiistänyt sukulaisten suosimisen ja kertonut, että kurssille järjestetyn lisävalinnan takana oli Ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen yksiselitteinen käsky.

Virka-aseman väärinkäyttämisestä voidaan tuomita sakkoja tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Kouri-kauppojen bulvaanina toiminut Peter Fryckman vaatii päästä Haagin välitystuomioistuimeen - käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

Helsingin käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä Kouri-kauppojen bulvaanina toimineen liikemies Peter Fryckmanin vaadetta saada asiansa Haagin välitystuomioistuimen käsiteltäväksi.

Fryckmanin mukaan hänen ja Suomen valtion välillä on sitova sopimus siitä, että Kouri-kauppojen veroseuraamuksia koskevat erimielisyydet voidaan ratkaista välimiesmenettelyssä Haagissa. Fryckman vetoaa vaatimuksessaan entisen työ- ja oikeusministerin Jari Lindströmin (sin.) allekirjoitukseen.

Suomen valtio vastustaa Fryckmanin vaatimusta ja kiistää sen perusteet. Valtion mukaan suostumusta ei ole annettu.

Käräjäoikeus antaa ratkaisun Timo Soiniin kohdistuneesta väitetystä pahoinpitelyn yrityksestä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa jutussa, jossa viisikymppistä miestä syytetään entisen ulkoministerin Timo Soinin pahoinpitelyn yrityksestä.

Syytteissä on kyse tapahtumista Vantaan Korson maalaismarkkinoilla maaliskuussa 2019. Silloinen ulkoministeri Soini oli tapaamassa äänestäjiä, kun syyttäjän mukaan syytetty yritti lyödä Soinia nestettä sisältäneellä muovipullolla. Teko jäi yritykseksi, koska Soinin turvamiehenä toiminut poliisi ehti väliin.

Syyttäjän mukaan mies teki tilanteessa voimakasta vastarintaa, miltä osin tätä syytetään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahden poliisin pahoinpitelystä.

Mies kiistää syytteet.

Haagin tuomioistuin antaa viimeisen tuomionsa Srebrenican joukkomurhasta - "Bosnian teurastaja" Mladic oikeuden edessä

Haagin vetoomustuomioistuimen on määrä antaa tänään viimeinen tuomionsa Srebrenican joukkomurhasta, kun tuomioistuin kertoo päätöksensä Bosnian sodan serbikomentajan Ratko Mladicin valituksesta.

"Bosnian teurastajaksi" nimetty Mladic tuomittiin vuonna 2017 elinkautiseen vankeuteen kansanmurhasta Srebrenicassa sekä muista Jugoslavian hajoamissodassa vuosina 1992–95 tehdyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Mladicin puolustus on väittänyt, ettei hän olisi ollut kansanmurhan aikaan edes Srebrenicassa. Valituksen käsittelyä on lykätty muun muassa koronapandemian vuoksi.

Haagiin odotetaan kokoontuvan kansanmurhan uhrien omaisia seuraamaan ratkaisua.

Kanadassa neljä muslimiperheen jäsentä surmattiin autolla, poliisi epäilee viharikosta

Kanadassa neljä saman perheen muslimia on surmattu lava-autolla tehdyssä hyökkäyksessä. Sunnuntaina Ontarion provinssissa tapahtuneessa hyökkäyksessä loukkaantui lisäksi lapsi.

Paikallisen poliisin mukaan todisteiden valossa vaikuttaa siltä, että isku oli suunniteltu ja että epäilty hyökkääjä oli valinnut uhrit iskun kohteeksi heidän uskontonsa takia. Poliisi uskoo, että kyseessä oli viharikos.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että poliisi harkitsee terrorismiin liittyviä syytteitä. 20-vuotias kanadalaismies sai maanantaina syytteet neljästä murhasta ja yhdestä murhan yrityksestä. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat löysi Darkside-hakkerien viemät lunnasrahat

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on saanut takaisin valtaosan Colonial Pipeline -putkiyhtiön hakkereille maksamista 4,4 miljoonan dollarin lunnasrahoista.

Venäläistaustainen hakkeriryhmä Darkside sulki taannoin kyberhyökkäyksellä tärkeän polttoaineputken Yhdysvaltain itärannikolla. Viime kuussa tuntemattomat toimijat sulkivat Darksiden serverit. Tuolloin Darksiden edustaja kertoi, että servereiltä olisi viety kryptovaluuttana maksettuja lunnasmaksuja. (Lähde: AFP)