Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luke: Suomen susikanta edelleen kasvussa – yhtenä syynä on valkohäntäpeuran tiheä kanta

Suomen susikanta on edelleen kasvussa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke) tuoreessa kanta-arviossaan.

– Susia on noin 30 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukelta.

Kyseessä on Kojolan arvio kannan kasvusta. Tuoreessa kanta-arviossa Luke arvioi susien yksilömäärän maaliskuussa 2021 olleen 90 prosentin todennäköisyydellä 279–321 yksilöä. Vuosi sitten maaliskuussa kannan suuruudeksi arvioitiin 216–246 yksilöä.

Metsästäjien etujärjestö Metsästäjäliitto katsoo, että susikannan selvä kasvu mahdollistaisi kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisen. Sudet ovat uhka metsästäjien koirille.

– Kannan kasvulle on perusteltua asettaa rajat, toteaa liiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg tiedotteessa.

Kojola Lukelta korostaa, että noin 30 prosentin kasvu susikannassa ei ole tavatonta. Erityisesti valkohäntäpeuran tiheä kanta on edesauttanut susikannan kasvua.

– Suomessa on tyypillisesti ollut kooltaan vaihteleva susikanta. Vuodesta 2017 lähtien nähtävissä on ollut kannan selvää kasvua. Tätä edelsi aika, jona kanta pieneni, Kojola kertoo.

Ennustemallin mukaan susia on tällä hetkellä Suomessa noin 350–500 uusien pentueiden syntymisen myötä.

Luke ei tässä yhteydessä ottanut kantaa mahdolliseen susiin kohdistuvaan metsästysrikollisuuteen tai sen vaikutuksiin kannan kokoon.

Susilaumojen määrä noussut vuodessa 16 prosentilla

Suomessa havaittujen perhelaumojen määrä oli maaliskuussa 2021 noin 16 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Susiparien määrä oli vuodessa kasvanut noin 23 prosenttia.

Etenkin läntisen Suomen osalta susien perhelaumojen määrä on Luken havaintojen mukaan noussut. Myös Itä-Suomessa on ollut perhelaumojen määrän kasvua, joskin vaatimattomampana.

Luken arvion mukaan Suomessa oli 32–38 perhelaumaa ja 18–25 susiparia maaliskuussa 2021.

Luke arvioi, että näistä kokonaan Suomen puolella eli noin 28 perhelaumaa ja 20 susiparia. Pysyväksi susilaumaksi kutsutaan laumaa, jonka muodostavat pentuja saanut pari ja parin pennut.

Susireviirejä on Suomessa reilut viitisenkymmentä

Luke arvioi susireviirejä olleen maaliskuussa yhteensä 54–59 mukaan lukien rajareviirit ja poronhoitoalueen reviirit.

Susien esiintyminen painottui läntisen kannanhoitoalueen länsiosiin ja itäisen kannanhoitoalueen itä- ja pohjoisosiin.

Läntisessä Suomessa erottui tiheimpien susikantojen alueina Varsinais-Suomen ja Etelä-Satakunnan muodostama alue, Etelä-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa.

Itäisen Suomen kannanhoitoalueella susien esiintyminen painottui Kainuun ja Pohjois-Karjalan itäosiin sekä Pohjois-Savon pohjoisosiin.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.