Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naantalilaisen hevostallin pariskunta vapautettu tutkintavankeudesta – mies asetettiin tehostettuun matkustuskieltoon

Naantalissa hevostallia pitänyttä pariskuntaa epäillään edelleen törkeistä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista, jutun uusi tutkinnanjohtaja Joni Länsipuro Sisä-Suomen poliisista vahvisti STT:lle perjantaina.

Käräjäoikeus tiedotti aiemmin, että pariskunnan mies oli vapautettu tutkintavankeudesta ja määrätty teknisin välinein valvottuun tehostettuun matkustuskieltoon. Hänen on pysyttävä kilometrin säteellä asuintilaltaan Naantalissa eikä hän saa ottaa yhteyttä epäiltyjen rikosten uhreihin.

Nainen vapautettiin aiemman tutkinnanjohtajan päätöksellä jo keskiviikkona, eikä häneen kohdistu enää pakkokeinoja.

Tutkinnanjohtaja Länsipuro kertoo, että poliisin näkemyksen mukaan naista ei enää ollut tarpeen pitää vangittuna, koska niin sanottua sotkemisvaaraa ei enää ollut. Sotkemis- tai vaikeuttamisvaaralla tarkoitetaan sitä, että epäilty vaikeuttaa asian selvittämistä esimerkiksi hävittämällä todistusaineistoa.

Miehen vapauttamista poliisi sen sijaan vastusti.

– Katsottiin, että siinä olisi ollut vielä sotkemisvaara tutkinnan tässä vaiheessa, Länsipuro kertoi.

Nainen kiisti väitteet seksuaalisista teoista

Vuonna 1979 syntynyt nainen ja 1975 syntynyt mies vangittiin toukokuun lopulla todennäköisin syin epäiltyinä törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä Naantalissa vuosina 2013–2016 Naantalissa. Tätä ennen Turun Sanomat oli julkaissut jutun , jonka mukaan kymmeniä tyttöjä ja nuoria naisia olisi joutunut eriasteisten seksuaalitekojen kohteiksi tallilla kymmenen vuoden aikana

Ennen vangitsemistaan nainen kiisti lehden väitteet STT:lle. Hän sanoi, että väitteet seksuaalisista teoista eivät pidä paikkaansa.

– Tämä on katkeroituneiden nuorten kosto. He ovat jostain syystä tai toisesta joskus meidän kanssa riitaantuneet tai sitten on meidän toimesta [hoitopaikka] irtisanottu, nainen sanoi tuolloin.

Tutkinnanjohtaja Länsipuro ei halunnut perjantaina tarkemmin kommentoida pariskuntaan tässä vaiheessa kohdistuvien rikosepäilyjen sisältöä, koska hänet nimettiin jutun tutkinnanjohtajaksi vasta aiemmin samana päivänä.

– Roolit, mitä kukin on tehnyt ja missä jutussa ja kuinka monta ilmoituksia on, en haluaisi ottaa niihin tässä vaiheessa kantaa ennen kuin olen tutustunut asiaan oikeasti, hän perusteli.

Valtakunnansyyttäjän toimisto selvittää väitettyä laitonta yhteistyötä

Lounais-Suomen poliisin tiedotteen mukaan tutkinta siirrettiin Sisä-Suomen poliisille, jotta varmistetaan esitutkinnan riippumattomuus ja työrauha.

Poliisi viittasi Turun Sanomien torstaiseen uutiseen , jonka mukaan Lounais-Suomen poliisi on vuosia käyttänyt siviilejä apunaan eläinsuojelun virkatehtävissä. Lehden mukaan laiton viranomaistoiminta olisi toiminut "suojakilpenä" naantalilaistallilla tapahtuneille epäillyille rikoksille.

Poliisin tiedotteen mukaan valtakunnansyyttäjän toimisto selvittää, onko Lounais-Suomen poliisi tehnyt lainvastaista yhteistyötä siviilihenkilöiden kanssa.

Lisäksi Lounais-Suomen poliisilaitoksen hallinto ja oikeusyksikkö varmistavat sisäisin toimin, että eläinsuojeluun liittyvät toimintatavat ja yhteistyöjärjestelyt poliisilaitoksella ovat Poliisihallituksen ohjauksen ja lain mukaisia, tiedotteessa sanotaan.

– Tarkastelemme eläinsuojelun virkatehtäviä koskevia käytäntöjä ja sitä, vastaako toimintamallimme asiassa poliisin toimivaltaa koskevaa lainsäädäntöä. Mikäli toiminnassamme ilmenee puutteita tai lainvastaisia menettelyjä, asia saatetaan tarvittavaan prosessiin ja menettelytavat muutetaan vaatimusten mukaisiksi, Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi sanoi tiedotteessa.