Ylen eduskuntapuolueiden puheenjohtajien Suuressa vaalikeskustelussa Sanna Marin ja Jussi Halla-aho eniten äänessä – ohjelmassa ei esitelty lopullisia puheaikoja

Vaalikeskustelun tuottaja ei näyttänyt puheaikakelloa enää viimeisen kymmenen minuutin aikana. Kuvakaappaus Yle Areenasta: "Suuri vaalikeskustelu" 10.6.2021
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Ylen järjestämässä torstai-illan suuressa vaalikeskustelussa yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajaa kävivät kiivasta väittelyä vaaliviikonlopun kynnyksellä. Nyt tiedetään, kuinka pitkäksi kunkin poliitikon puheenvuoro venyi puolentoista tuntia kestäneen ohjelman aikana.

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Sanna Marin puhui keskusteluillan aikana 9 minuuttia ja 32 sekuntia. Puheaika oli puheenjohtajista pisin. Toiseksi eniten puhui perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, jonka puhekesto oli 9 minuuttia ja 17 sekuntia.

Erityisen tasaiseksi puheenvuorot jakaantuivat kokoomuksen Petteri Orpon (8.57), keskustan Annika Saarikon (8.51) ja vasemmiston Li Anderssonin (8.53) välillä.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puheaika oli 7 minuuttia ja 13 sekuntia, vihreiden Maria Ohisalon 6 minuuttia ja 26 sekuntia, ja kristillisdemokraattien Sari Essayahin 6 minuuttia ja 43 sekuntia.

Vähiten puhui Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo. Hänen puheaikansa oli 4 minuuttia ja 35 sekuntia.

Suuren vaalikeskustelun aikana puheaikoja esiteltiin katsojille keskustelun edetessä. Puheaikoja ei enää näytetty sen jälkeen, kun keskustelu jatkui vielä yli kymmenen minuuttia. Uutissuomalainen sai lopulliset puheenvuorojen kestot Yleltä.

– Puheaikakelloa käytetään, koska halutaan olla läpinäkyviä. Lisäksi se on katsojalle mielenkiintoinen seurattava toiminto, Ylen vaalien päätuottaja Ville Seuri kertoi.

– Kellolla ei mitata keskustelun onnistumista, koska tavoite ei ole, että kaikki puhuisivat saman verran. Onnistumista mitataan eri mittareilla, kuten sillä, miten tehokkaasti saa viestinsä perille. Osa tekee sen hyvinkin napakasti.

Seurin mukaan eroavaisuudet puheen kestoissa johtuvat esimerkiksi siitä, kuinka ahkerasti kukin osallistuu keskusteluun ja reagoi muiden sanomisiin.

– Sen, milloin kello näkyy ruudussa, päättää vaalikeskustelun tuottaja. Tuottaja päätti tuoda kellon ruutuun muutaman kerran lähetyksen aikana, muttei enää viimeisen kymmenen minuutin aikana, hän sanoi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka