Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liike Nyt sai ensimmäisissä kuntavaaleissaan 49 paikkaa – nousun taustalla tyytymättömyys päätöksenteon tapaan ja vanhoihin puolueisiin

Paikalliset kiistakysymykset, tyytymättömyys valtavirtapuolueisiin ja karismaattiset ehdokkaat siivittivät Liike Nytin kuntavaalisuosiota.

Helsingin yliopiston yliopistotutkija Emilia Palonen sanoo STT:lle, että muissa maissa on jo nähty, että valtavirtapuolueiden kyseenalaistaminen synnyttää uusia puolueita.

Liike Nyt sai kuntavaaleissa 49 paikkaa. Puolue oli esimerkiksi toiseksi suosituin puolue Vehmaalla ja kolmanneksi suosituin Kiuruvedellä ja Savonlinnassa. Helsingissä Liike Nyt nappasi kolme paikkaa.

Liike Nytin suosiota on siivittänyt etenkin paikalliset kiistakysymykset kuten Savonlinnassa se, siirtyykö Savonlinna osaksi Pohjois-Savon hyvinvointialuetta. Savonlinna olisi halunnut sairaalansa suojelemiseksi siirtyä osaksi Pohjois-Savoa, mutta hallituksen sote-ratkaisussa se jäi osaksi Etelä-Savoa.

– Tämä liittynee Liike Nytin ajatukseen, että paikalliset päättävät paikallisista asioista ja että puolue vastaa deliberatiivisen demokratian vaatimuksiin, Palonen pohtii.

Harkimo profiloitui vaalitenteissä

Lisäksi Liike Nytin suosiota on Palosen mukaan kasvattanut se, että kaikki eduskuntapuolueet – mukaan lukien Liike Nytin puheenjohtaja Harry "Hjallis" Harkimo – kutsuttiin vaalitentteihin.

– Harkimo profiloitui siellä omalla tyylillään. Tämä on varmasti vakuuttanut eri puolella Suomea, että kyse ei ole mistä tahansa pienpuolueesta, Palonen sanoo.

Hän ihmettelee, että vaikka Liike Nyt on paikallisesti profiloitunut, Harkimo ei ottanut esiin paikallisia asioita, vaan keskustelua käytiin valtakunnallisista teemoista.

Palosen mukaan isoilla paikkakunnilla Liike Nytillä on protestiarvoa, jolla ilmaistaan tyytymättömyyttä siihen, että puolueet eivät kuuntele kansalaisia riittävästi.

– Tällainen liikehdintä, joka näkee itsensä erilaisena puolueena, alkaa olla vetovoimaisempi. Lisäksi karismaattiset hahmot kuten Harkimo ja (Mikael) Jungner ovat antaneet puolueelle kasvot.

Osasyynä saattaa puolueen menestykseen saattaa Palosen mukaan olla myös matala äänestysaktiivisuus ja kokoomuksessa oleva liberaalisiiven kriisi, johon Liike nyt voi olla vastaus.

"Ei ideologinen pakkopaita"

Savonlinnassa valtuustoon Liike Nytin riveistä pääsi myös ensikertaa kuntavaaleissa ehdolla ollut Fanni Hollström-Mikkonen. Nyt-liikettä hän ei aluksi edes ajatellut vaihtoehtona.

Liike Nytistä kuitenkin soitettiin, ja sen jälkeen hän tutustui puolueensa paremmin. Häntä kiinnosti erityisesti se, että Liike Nyt ei ole ideologinen pakkopaita eikä se kanna vanhemman puolueen taakkoja mukanaan. Lisäksi päätöksentekoon osallistaminen, päätöksenteon läpinäkyvyys olivat hänelle tärkeitä asioita.

Lisäksi politiikka on etäällä rivikuntalaisesta, ja tähän hän toivoo muutosta.

Liike Nyt kampanjoi kuntavaaleissa siis ensikertaa. Se aiheutti reaktioita laidasta laitaan.

– Osa kiitteli, että saadaan muitakin vaihtoehtoja. Teltalla ollaan tultu myös kyselemään, ollaanko me lintuja vai kaloja vai olemmeko kokoomus kakkonen eri kalsareissa, Hollström-Mikkonen sanoo.

---

Juttua on korjattu 15.6. klo 12.03: Mikael Jungnerin sukunimi oli tekstissä väärin. Nimestä puuttui toinen n-kirjain.