Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU pyrkii torjumaan Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia ja rajoittamaan maan yrityksiä horjuttaa unionia

Läheisempi yhteistyö Euroopan unionin ja Venäjän välillä vaikuttaa kaukaiselta asialta nykytilanteessa, arvioi EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell.

EU:n ja Venäjän suhteet ovat olleet huonot. Tuoreessa arviossaan EU-komissio toteaa, että Venäjä haastaa kansainvälistä oikeutta sekä yrittää luoda epävakautta EU:n sisällä.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU:n ja Venäjän suhteen tila on monimutkainen.

– Meidän on tunnistettava uhat ja tartuttava mahdollisuuksiin. Venäjän hallinnon tietoiset valinnat ja aggressiiviset toimet viime vuosina ovat luoneet negatiivisen kierteen, von der Leyen sanoi tiedotteessa.

Komission mukaan EU:n tulisi muun muassa pyrkiä torjumaan Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia ja rajoittaa maan yrityksiä horjuttaa EU:ta. Tämän vuoksi EU:n tulisi vahvistaa kykyään torjua hybridiuhkia, mikä sisältäisi myös Helsingissä toimivan Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa tehtävän työn.

Venäjän ilkivaltaisiin toimiin vastaaminen voisi tarkoittaa myös pakotteiden lisäämistä.

Vaikutusvaltaa vihreästä siirtymästä

Komissio haluaisi, että EU hyödyntäisi vaikutusvaltaansa, joka syntyy, kun Euroopan vihreän siirtymän myötä fossiilisten energianlähteiden käyttöä vähennetään.

Venäjä vastaa nykyisin 26 prosentista EU:hun tulevasta öljystä ja 40 prosentista EU:hun tulevasta maakaasusta. Komissio huomauttaa, että Venäjä on selkeästi riippuvainen EU:n ostoista, koska suuri osuus Venäjän energiaviennistä suuntautuu juuri EU:hun.

EU-komission mukaan myös yhteistyö Venäjän kanssa olisi tärkeää, jos maan poliittiset olosuhteet sen mahdollistaisivat.

– Tavoitteenamme tulisi olla polkujen tutkiminen, jotta voisimme auttaa nykyisen dynamiikan muuttumista asteittain kohti ennustettavampaa ja tasaisempaa suhdetta, Borrell sanoi lehdistötilaisuudessaan.

Nykyisellään EU näkee yhteistyömahdollisuuksia muun muassa koronapandemian hoidossa sekä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Keskustelu jatkuu ensi viikolla

Keskustelu Venäjä-suhteesta jatkuu ensi viikolla EU-huippukokouksessa, kun EU-maiden johtajat keskustelevat komission raportista ja suhteiden tulevaisuudesta.

Borrellin mukaan EU-maiden suurin valtti Venäjä-suhteessa on yhtenäisyys.

EU sopi jo vuonna 2016 viidestä periaatteesta, joilla Venäjä-suhteita hoidetaan, mutta jäsenmaiden tulkinnat periaatteista ovat hieman vaihdelleet.

EU:n viisi periaatetta on seuraavat: ensimmäisenä Ukrainan sotaan liittyvän Minskin sopimuksen täysi toimeenpano, sitten suhteiden vahvistaminen unionin itäisissä ja muissa naapurimaissa, kriisinsietokyvyn vahvistaminen, valikoitu vuorovaikutus Venäjän kanssa EU:ta kiinnostavissa asioissa sekä viidentenä kansojen välisten yhteyksien ylläpito ja Venäjän kansalaisyhteiskunnan tukeminen.

Takana epäonnistunut Moskovan-vierailu

Venäjä ei ole ollut kovin halukas tekemään yhteistyötä EU-tasolla, vaan on hoitanut suhteitaan EU-maihin enemminkin kahdenvälisesti.

Alkuvuodesta EU:n Borrell vieraili Moskovassa tapaamassa Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia, mutta vierailusta jäi käteen vain kitkerä jälkimaku. Borrell kommentoi vierailun jälkeen, että Venäjä torjuu rakentavan vuoropuhelun ja EU:n on siksi vedettävä asiasta johtopäätökset.

Borrellin vierailu sai kritiikkiä esimerkiksi europarlamentaarikoilta, koska Borrellin esiintymiskykyä Lavrovin rinnalla pidettiin heikkona.