30 asteen raja voi ylittyä loppuviikosta – kesäkuun alku on esimerkiksi Hangossa ja Ivalossa ollut lämpimin noin 60 vuoteen

Loppuviikko ja ensi viikon alku voivat tuoda Suomeen tullessaan jopa yli 30 asteen hellepäiviä. Helleraja rikkoutunee Ilmatieteen laitoksen mukaan useana päivänä peräkkäin.

Sunnuntain tienoilla voi olla luvassa myös trooppisia öitä, mikä tarkoittaa sitä, ettei lämpötila laske yölläkään alle 20 asteen.

Helleraja saattaa rikkoutua jo torstaina, kun maan eteläosaan alkaa virrata lämpimämpää ilmaa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

Perjantaina maan keski- ja eteläosissa ollaan jo monin paikoin hellelukemissa. Loppuviikkoa kohden lämpö vain nousee eteläisimmässä Suomessa.

Viikonloppuna lämpömittari voi etelässä nousta 27–30 asteen tienoille ja siitä ylikin. Todennäköisimmin 30 astetta rikkoutuu sunnuntaina, Parviainen arvioi. Sunnuntaina voi paikoin myös ukkostaa.

Helteet jatkunevat ainakin alkuviikon ajan. Tiistaina maan etelä- ja keskiosissa voidaan jälleen yltää laajasti 30:een.

Alkukesästä voi tulla ennätyshelteinen

Touko-kesäkuusta voi tulla Suomessa jopa ennätyshelteinen, arvioi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta.

Toukokuussa hellepäiviä oli viisi, kesäkuussa on ollut tähän mennessä jo 11. Alkukesä on ollut siis tavallista helteisempi jo ennen lähipäivien helleaaltoa: keskimäärin hellepäiviä kertyy Suomessa toukokuussa kolme ja kesäkuussa kahdeksan.

Erot vuosien välillä ovat suuria. 50 vuoden mittaushistorian helteisin touko-kesäkuu on vuodelta 2013, jolloin hellepäiviä kertyi yhteensä 26.

Vuonna 2015 hellepäiviä taas oli koko Suomessa touko-kesäkuussa vain yksi, vuonna 1987 ei yhtään.

Lämpöennätykset rikkoutuvat yhä useammin

Ainakin kesäkuun ensimmäinen puolikas on ollut Suomessa harvinaisen lämmin.

Ivalossa kesäkuun alkupuolisko on ollut lämpimin koko 63 vuoden mittaushistorian aikana. Myös Hangon 59 vuoden havaintohistoriassa kesäkuun alkupuoli on ollut tähän asti lämpimin.

Helsingin Kaisaniemessä taas on 140 vuoden aikana mitattu vain neljä lämpimämpää kesäkuun alkupuoliskoa.

– Maan etelä- ja keskiosassa on ollut ehkä 3–5 astetta tavallista lämpimämpää, Lapissa paikoin jopa 7 astetta, Valta sanoo.

Vaikka näin kuumat kesät ovat vuosikymmeniä kattavissa tilastoissa harvinaisia, jatkossa niihin voi joutua tottumaan. Ilmastonmuutoksen vuosi suuren osan ajasta on jo keskimääräistä lämpimämpää, ja hyvin lämpimät kesät tulevat yleistymään, Valta kertoo.

– Lämpöennätyksiä rikotaan nykyään monikymmenkertaisesti enemmän kuin kylmyysennätyksiä. Entistä useammin on poikkeuksellisen lämmintä, Valta sanoo.

Kylmyysennätyksiä rikotaan nykyisin harvoin.

– Jos ilmastonmuutosta ei olisi mukana, olisi ehkä asteen tai pari viileämpää koko ajan. Se tuo sen viimeisen lämpösilauksen siihen päälle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka