Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtio pitää Sanoman Yle-kantelua aiheettomana – vastaus EU:lle: Yleisradion tilausvideopalvelut sekä sähköiset oppimissisällöt ovat Yle-lain ja EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisia

Suomen valtio on lähettänyt EU-komissiolle vastauksen Sanoma Media Finlandin Yleä koskevasta kantelusta, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö. Valtion mukaan kantelu on aiheeton.

Yleisradio tuottaa nykyisellään Yle Areenassa tilausvideopalveluja, jotka eivät Sanoma Media Finlandin mukaan ole EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisia. Kantelu koskee myös sähköisiä oppimissisältöjä.

Valtio vastaa, että Yleisradion tilausvideopalvelut sekä sähköiset oppimissisällöt ovat Yle-lain ja EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisia.

Liikenne- ja viestintäministeriö huomauttaa, että Suomessa Ylen tehtäviä, rahoitusta ja valvontaa koskeva päätöksenteko on vakiintuneesti ja vahvasti parlamentaarista.

Sanoman kantelun lisäksi pöydällä on erillinen Medialiiton kantelu Ylestä. Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt, että kanteluita kannattaisi käsitellä erillisinä. Uuden kantelun jatkokäsittelystä komissiossa ei ole vielä tietoa, ja näiden yhdistäminen voisi viivästyttää ensimmäisen kantelun käsittelyä.

Seuraavaksi EU:n komissio arvioi, ovatko Suomen esittämät vastaukset riittäviä ja päättää sen perusteella, pyytääkö se Suomelta lisäselvityksiä asiaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö muistuttaa, että valtiontukiasioiden käsittely EU:ssa voi viedä useita vuosia ja sisältää useita kirjelmöintikierroksia.

Kilpailu tulee globaaleilta viihdeyhtiöiltä

Suomi on esittänyt EU-komissiolle, että kanteluun liittyvä kirjeenvaihto olisi julkista. Komissio on myöntynyt, että Sanoman kantelu ja komission vastauspyyntö voidaan julkaista.

Suomen vastauksesta on julkaistu tiivistelmä. Tiivistelmän mukaan Ylen saama tehtävänanto on asianmukainen ja tämän toimeksiannon täyttämistä valvotaan tehokkaasti.

Valtion mukaan Ylen tilausvideopalvelu ja sähköiset oppimissisällöt mahdollistavat sen, että Yle pystyy vastaamaan yhteiskunnan demokraattisiin, yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin tarpeisiin.

Tiivistelmässä huomautetaan, että kilpailupaineen luovat ensisijaisesti kaupalliset palveluntarjoajat, erityisesti globaalit teknologia- ja viihdeyhtiöt kuten Netflix, Amazon, Apple ja Disney , ei Ylen palvelu.

Sanoman tavoitteena selvittää yleisradioyhtiön toiminnan rajat

Sanoma kiinnittää kantelussa huomiota Yle Areenan laajaan rikos- ja draamasarjojen tarjontaan, sillä kantelua kirjoitettaessa Yle Areenassa oli nähtävillä esimerkiksi 20 brittiläistä draamasarjaa ja 15 kansainvälistä rikossarjaa. Erityistä huomiota kantelussa kiinnitetään tosi-tv-sarjoihin.

– On kyseenalaista, liittyykö tällaisen sisällön olemassaolo Ylen ilmaisessa suoratoistopalvelussa yhteiskunnan demokraattisiin, sosiaalisiin ja kulttuurisiin tarpeisiin eli siis julkisen mediapalvelun tarkoitukseen, Sanoman kantelussa kirjoitetaan.

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven korosti, että Sanoman tavoitteena ei ole Areenan alasajaminen. Hänen mukaansa Sanoma haluaa kantelullaan ensisijaisesti saada selvyyden yleisradioyhtiön toimenkuvasta ja toiminnan rajoista Suomessa.

Sanoma on STT:n pääomistaja.