Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen ympäristökeskus julkaisi laskurin, jolla voit laskea oman vesijalanjälkesi – kulutuksesta valtaosa tulee muualta kuin kotoa

Suomen ympäristökeskus (Syke) kertoo julkaisseensa uuden laskurin, jonka avulla voi laskea oman vesijalanjälkensä koon.

Syken tiedotteen mukaan suomalaisten vesijalanjäljestä 95 prosenttia muodostuu epäsuorasti tuotteiden ja palveluiden kautta.

Kotona tapahtuva vedenkäyttö, kuten peseytyminen ja ruoanlaitto, muodostavat suomalaisten vesijalanjäljestä vain viisi prosenttia.

Syken mukaan uusi laskuri havainnollistaa vedenkulutuksen painopisteet ja auttaa näin vähentämään kulutusta.

– Laskuri auttaa hahmottamaan kotona käytetyn veden ja tuotteisiin sekä palveluihin sisältyvän veden suhdetta. Samalla voi havahtua huomaamaan omien kulutustottumusten vaikutuksen omaan vedenkäyttöön, ryhmäpäällikkö Jani Salminen Sykestä kertoo tiedotteessa.

Vesijalanjälkeen lasketaan mukaan kaikki vedenkäyttö eli hanasta laskettu vesi ja niin kutsuttu piilovesi. Piilovesi on vettä, jota käytetään tuotteiden ja palveluiden valmistuksessa. Muun muassa raaka-aineiden, välituotteiden, energian ja palveluiden tuottamiseen käytetty vesi on piilovettä.

Syken mukaan omaa vesijalanjälkeään voi pienentää esimerkiksi kierrättämällä, suosimalla liikkumisessa kävelyä ja pyöräilyä sekä vähentämällä ruokahävikkiä.

Suomen vesijalanjäljestä kolmasosa tuontituotteista

Suomen yhteinen vesijalanjälki lasketaan kotitalouksien ja julkisen sektorin jalanjäljistä sekä investointeihin kuluvasta vedestä.

Vesijalanjäljestä kolmasosa muodostuu Syken mukaan tuontituotteiden sisältämästä piilovedestä. Vientituotteita ei lasketa Suomen vesijalanjälkeen mukaan.

Yksittäisen tuotteen vesijalanjälki riippuu siitä, missä ja miten tuote on tehty sekä kuinka paljon tuotanto on rasittanut paikallisia vesivaroja ja vesistöjä, tiedotteessa todetaan.

Vesijalanjälkilaskurissa on Syken mukaan käytetty yksityiskohtaisia tietoja veden käytöstä Suomessa. Tiedot tuontituotteista perustuvat kansainvälisiin aineistoihin.

Näin saadaan mallinnettua jalanjälki, joka kertoo, kuinka paljon tuotteiden valmistamiseen on käytetty vettä eri lähteistä tuotteen koko elinkaaren aikana, tiedotteessa sanotaan.