Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkkipiispa Leon Karjala-seurassa epäiltyjä väärinkäytöksiä, ministeriö penää lähes 300 000 euron tukia takaisin

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on vaatimassa Karjalan kielen seuralta takaisin liki 300 000 euron edestä sille maksettua julkista tukea. Asia käy ilmi ministeriön juhannuksen edellä kokoamasta tarkastuskertomuksesta.

Ministeriön mukaan seura on käyttänyt jopa puolet saamistaan avustuksista sääntöjen vastaisesti. Asiasta ovat uutisoineet viime torstaina sanomalehti Karjalainen ja maanantaina Suomen Kuvalehti .

STT:n näkemässä raportissa kerrotaan, että Karjala-seura on monin tavoin toiminut yhdistyslain vastaisesti. Tarkastuskertomuksessa todetaan muun muassa, että yhdistyksen ja hallituksen jäsenet ovat osallistuneet esteellisinä yhdistyslain vastaisesti tilintarkastajan valitsemiseen, tilinpäätöksen vahvistamiseen ja vastuuvapauden myöntämiseen.

Seuran hallituksen kokoonpano ei myöskään ole vastannut yhdistyksen voimassa olevia sääntöjä, joiden mukaan hallituksessa tulisi olla puheenjohtajan ja varsinaisten jäsenten lisäksi kuudesta yhdeksään varajäsentä. Hallituksen jäsenet eivät myöskään jäävänneet itseään, kun käsittelyssä on ollut heidän omaan työpanokseensa liittyviä palkkioita tai palkan maksua.

Seuran avustusvarojen käyttöä seurattiin raportissa vuosilta 2017–2019. Seura sai kyseisinä vuosina karjalan kielen elvytykseen ja karjalankieliseen kulttuuritoimintaan yhteensä 565 000 euron avustukset opetusministeriöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta.

Seuran johto vaatii takaisinperinnästä luopumista

Ministeriö esittää hieman yli 283 000 euron perintää takaisin seuran hallituksen jäseniltä. Seuran on mahdollista neuvotella summan kohtuullistamisesta.

Seuraa johtaa Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo eli Leo Makkonen. Arkkipiispa ja seuran sihteeri Juha Kotipelto vaativat vastineessaan takaisinperinnästä luopumista.

– Karjalan Kielen Seuran tilinpäätökset ja toimintakertomukset on käsitelty ja hyväksytty seuran vuosikokouksissa sääntöjen mukaisesti ja tilintarkastajien lausuntojen pohjalta, he kirjoittavat raportissa julkistetussa vastineessa.

Arkkipiispa Leo ei vastannut Suomen Kuvalehden lähettämiin kysymyksiin, ja Kotipelto ei halunnut kommentoida asiaa.

Talousvaikeuksien kanssa pitkään paininut Karjala-seura asetettiin konkurssiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa viime vuoden syyskuussa.

Pitkämuotoisen journalismin media Long Play julkaisi viime vuoden toukokuussa jutun, jonka mukaan seuralle oli ohjattu Itä-Suomen yliopiston rahoja. Jutun mukaan vuosina 2010–2019 seuralle maksettiin julkista rahoitusta ainakin 1,2 miljoonaa euroa, mutta siitä huolimatta seura päätyi taloudelliseen umpikujaan.

---

Juttua korjattu klo 17.10: Lisätty maininta Karjalaisen viime torstaina julkaisemasta jutusta.