Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Maahantulomalli jakaa hallituspuolueiden lisäksi asiantuntijoita

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan esittämät lievennykset hallituksen niin sanottuun maahantulomalliin jakavat hallituspuolueiden lisäksi asiantuntijoita, kun koronatilanne eri maissa on jälleen pahenemassa nopeasti leviävän deltamuunnoksen takia.

Muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vastineessaan ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) lausunnossaan kannattavat hallituksen esittämää kahden testauksen mallia, joka niiden mukaan on lääketieteellisesti perusteltu ja ainoa tartuntariskiä riittävästi laskeva testausmalli.

Hallituksen mallin mukaan täysin rokotettuihin tai taudin puolen vuoden sisällä sairastaneisiin ei kohdistu Suomeen saapuessa testausvaatimuksia, mutta niiden puuttuessa edellytetään sekä ennakkotestiä että toista testiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi puolestaan lausunnossaan, että täysin rokotettujen lisäksi myös osittaisen rokotussarjan saaneiden matkustajien kohdalla voitaisiin luopua ennakko- ja maahantulon yhteydessä tehtävistä testauksista ilman, että terveysturvallisuus oleellisesti heikkenisi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi THL:n lievemmälle kannalle ja esittää, että osittain rokotetuille riittää pelkkä toinen testi eikä ennakkotestiä tarvita.

Myös Suomen kansalaisten olisi noudatettava sääntelyä Suomeen saapuessaan. Suomen kansalaisia koskevat myös testausvelvollisuuden laiminlyönnistä koituvat seuraamukset kuten sakot.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri katsoo lausunnossaan, että sakkorangaistus 3–5:n vuorokauden kuluttua otettavan toisen testin laiminlyömisestä on aiheellinen ja toisi todennäköisesti riittävän pelotteen testiin hakeutumisesta.

Kiuru pitää suurena riskinä

Valiokunta lisäsi maahantulomalliin myös pykälän, jonka mukaan alhaisen koronailmaantuvuuden maista eli niin sanotuista vihreistä maista pääsisi vapaasti Suomeen. Se nojaa myös tässä THL:n arvioon, jonka mukaan alle 25:n ilmaantuvuusrajan olevista maista tuleviin matkustajiin ei ole tarve kohdistaa terveysturvallisuustoimia.

Raja-arvosta alhaisen ilmaantuvuuden maille säädettäisiin aina erikseen valtioneuvoston asetuksella epidemiatilanteiden muuttuessa eri maissa.

STM ei pidä ilmaantuvuusrajaan perustuvaa ja asetuksella säädettävää listaa alhaisen riskin maista perusteltuna, koska alueiden epidemiatilanne voi muuttua erittäin nopeasti. Se voi myös aiheuttaa matkailijoille ja matkanjärjestäjille hankaluuksia ennakoida tilanteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on kritisoinut valiokunnan tekemiä muutoksia.

– Jos osa matalamman riskin maista vapautetaan, se tarkoittaa eittämättä sitä, että deltamuunnosta tulee tähän maahan. Tätä itse pidän niin suurena riskinä, että en mielelläni itse sitä olisi ottanut, Kiuru sanoi Ylen A-studiossa maanantaina.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esitykseen sisältyvän lakiehdotuksen sisällön mietinnön mukaisena tiistaina. Toinen käsittely on perjantaina.

THL: Toisestakin testistä ehkä eroon elokuun lopussa

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan SDP:n jäsenet vastustivat lievennyksiä. He katsoivat, että olisi pitänyt toimia hallituksen alkuperäisen ja tiukemman esityksen mukaan vielä kesäkuukausien ajan.

– Tilanne olisi ollut turvallisempi ja itse asiassa varmempi tulevan talvikauden, esimerkiksi Lapin matkailukauden kannalta kuin se, että me nyt otamme riskejä, josta seuraa se, että meillä voi olla syksyllä paha tilanne, sanoi Aki Lindén (sd.) eduskunnan keskustelussa tiistaina.

Lindén muistutti, että ennen elokuun loppua Suomessa ei ole suojaa esimerkiksi yli 60-vuotiailla ihmisillä deltamuunnosta vastaan, koska ykkösrokote riittää vain 33 prosentin immuniteettiin.

THL:n arvio on ollut, että rokotuskattavuuden nousu mahdollistaisi toisestakin testistä luopumisen elokuun lopussa,

Hus katsoo lausunnossaan, että hallituksen mallilla olisi hyvä mennä kesän ja alkusyksyn ajan ja sen jälkeen tulisi olla muun muassa mahdollisuus siirtyä maahantulijoiden testauksessa yksilölliseen riskiarvioon, mihin kehitetty Finentry-sovellus antaa mahdollisuuden.

Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on pitänyt lievennyksiä tärkeinä, koska ne helpottavat avaamaan matkailua, kun rokotuskattavuus paranee. Hallituspuolueista myös ainakin RKP:n kansanedustajat kiittelivät muutoksia eduskunnan keskustelussa.

Lainsäädäntömuutosten tavoitteena on vähentää rajat ylittävän liikenteen kautta Suomeen leviäviä tartuntoja ja ehkäistä uusien virusmuunnosten leviämistä myös tilanteessa, jossa EU:n sisärajavalvonta Schengen-sääntelyn perusteella päättyy.