Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viking Sallyn vuoden 1987 veriteko jää yhä ratkaisemattomaksi, tanskalaismies vapautui murhasyytteestä

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt tanskalaismiehen syytteen matkustajalaiva Viking Sallylla yli 30 vuotta sitten tapahtuneesta veriteosta. Syytteen tueksi ei oikeuden mukaan ollut riittävästi todisteita.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että syytetty olisi ollut ainoa ihminen, jolla oli mahdollisuus tehdä syytteessä kuvatut rikokset.

– Vastaajalla ei ole ollut mitään sellaista tietoa tekovälineestä, jota ei ole koskaan löydetty, jota ei ole voinut olla muulla henkilöllä kuin tekijällä. Vastaaja ei ole tunnustanut rikoksia sellaisella tavalla, että hänen syyllisyytensä tunnustamisella olisi tullut toteen näytetyksi tai edes todennäköiseksi, käräjäoikeuden tiedotteessa sanotaan.

Veriteko tapahtui heinäkuun lopulla vuonna 1987. Tukholmasta lähteneen laivan oli määrä olla perillä Turussa 28. päivän aamulla kello 8.

Aamuyöllä Ahvenanmaahan kuuluvan Föglön saaren kohdalla joku hyökkäsi interrail-matkalla olleen länsisaksalaisen pariskunnan kimppuun. Laivan helikopterikannella makuupusseissa nukkuneita naista ja miestä iskettiin useita kertoja päähän. Tekovälinettä ei koskaan löytynyt. Syyttäjän mukaan väkivallanteossa käytettiin laivan tarpeistoon kuulunutta kuonavasaraa.

Uhrit vietiin helikopterilla Turun yliopistolliseen sairaalaan, missä 20-vuotias mies todettiin kuolleeksi. 22-vuotias vakavasti loukkaantunut nainen jäi henkiin.

Miehen murhasta ja naiseen kohdistuneesta murhan yrityksestä syytettiin viisikymppistä tanskalaismiestä, joka oli tapahtuma-aikaan 18-vuotias ja matkalla partioleirille Suomeen. Hän kiisti syytteen kokonaisuudessaan.

Suomen poliisi sai tietää tunnustukseen viittaavista puheista

Syytettyä pidettiin tapahtuma-aikaan todistajana, ja häntä haastateltiin suomalaismediassa. Hän oli uhrien luona ensimmäisten joukossa ja auttoi heitä.

Poliisin epäilykset heräsivät vasta lähes 30 vuoden päästä. Loppuvuodesta 2015 Suomen poliisin tietoon tuli miehen puheet, jotka viittasivat tunnustukseen vuoden 1987 ratkaisemattomasta henkirikoksesta.

Syytetty kertoi 2010-luvun puolivälissä henkirikoksen tekemisestä muun muassa ystävälleen ja silloiselle vaimolleen. Lisäksi miestä Kööpenhaminan vankilassa vuonna 2016 kuulustellut suomalaispoliisi kertoo, että varsinaisen kuulustelun jälkeen mies uskoutui hänelle tekovälineestä ja siitä, kuinka oli vähällä tulla nähdyksi.

Puolustus sanoi oikeudessa, että miehen puheet eivät olleet tunnustus rikoksista. Niiden syynä oli halu saada statusta vankilassa ja testata ihmisten luotettavuutta, puolustus sanoi.

Oikeus katsoo, etteivät ex-vaimon ja ystävän kertomukset riitä osoittamaan, että mies olisi syyllistynyt syytteessä oleviin rikoksiin. Miehen todistajille kertomat asiat vastaavat oikeuden mukaan pitkälti sitä, mikä tapahtuneesta on ollut yleisestikin tiedossa. Suomalaispoliisin kertomus määrättiin oikeudenkäynnin aluksi pääosin hyödyntämiskieltoon.

Oikeuden arvion mukaan syytetty on puhunut Viking Sallyn tapahtumista tehdäkseen itsestään merkittävän.

– Todisteista on käynyt ilmi, että hän pitää huomiosta, tuomioistuin toteaa.

Oikeus: Lehdelle annetulle lausunnoille inhimillinen selitys

Tunnustuksiksi tulkittujen puheiden lisäksi syyttäjä vetosi oikeudessa syytetyn vuonna 1987 Seura-lehdelle antamaan haastatteluun. Lehtijutussa kirjoitetaan syytetyn sanoneen, että uhrien vammat eivät olleet sellaisia, että ne olisi aiheutettu veitsellä, vaan pikemminkin vasaran kaltaisella esineellä.

Syyttäjän mukaan kerrotut tiedot ovat liian yksityiskohtaisia, jotta ne olisi voinut kertoa paikalle sattunut sivullinen. Myös poliisi kiinnitti huomiota lehdessä siteeratun lausunnon yksityiskohtaisuuteen ja katsoi, että yhtä tarkkojen havaintojen tekeminen on lähes mahdotonta muulta kuin tekijältä.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoo, että syytetyn 18-vuotiaana antamille lausunnoille on muu järkevä selitys. Oikeuden mukaan on inhimillistä, että nuori ihminen joutuessaan osaksi järkyttäviä sekä paljon median ja poliisin huomiota saavia tapahtumia nauttii osakseen saamastaan huomiosta ja yrittää vaikuttaa pätevämmältä kuin on.

– Tämä todennäköisesti selittää lehtihaastattelun (Seura), jossa (syytetty) spekuloi sillä, mitä tekovälinettä on käytetty.

Syytetty oli paikalla Turussa järjestetyssä oikeudenkäynnissä

Tanskalaismiehen puolustus on tyytyväinen käräjäoikeuden ratkaisuun.

– Päätös oli selkeä, hyvin argumentoitu ja lopputulos oli yksimielinen, mikä toki ilahduttaa, sanoo STT:lle asianajaja Martina Kronström.

Hän toivoo, ettei syyttäjä valittaisi asiassa hovioikeuteen, vaan että asia jäisi tähän.

– Mikä ehkä saattaisi vaikuttaa siihen, mikä syyttäjän on reaktio, on se, että tässä tuli hyvin selväksi, että pelkkä tunnustus, vaikka se olisi tehty täysin oikealla tavalla ja oikeassa paikassa, ei riitä tällaisessa asiassa.

Kronström sanoo, että hänen päämiehensä otti oikeuden päätöksen vastaan huojentuneena.

– (Hän) kiitti hyvästä työstä, mutta totesi kuitenkin, että hänellä oli alusta asti luotto oikeusjärjestelmään ja puolustusasianajajiin, ja että hän oli luottavaisin mielin mukana tässä.

STT ei keskiviikkona tavoittanut syyttäjiä kommentoimaan päätöstä.

Oikeudenkäynti järjestettiin Turussa toukokuun lopulla. Tanskalaismies oli paikalla istunnossa. Hän käyttäytyi itsevarmasti eikä peitellyt kasvojaan medialta tai kuvaajilta.

Rikokset vanhenevat pääsääntöisesti viimeistään 20 vuodessa. Murha sen sijaan ei vanhene koskaan, mistä syystä Viking Sallyn tapausta voitiin käsitellä vielä käräjillä.

Viking Sally tunnetaan myös myöhemmällä nimellään Estonia. Estonian uppoamisessa vuonna 1994 kuoli 852 ihmistä.