Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Xi luonnehti Kiinan nousua suurvallaksi "peruuttamattomaksi" – lupasi vahvistaa edelleen armeijaa puheessaan kommunistipuolueen satavuotisjuhlassa

Kiinan presidentti Xi Jinping ylisti maansa "peruuttamatonta" kurssia nöyryytetystä siirtomaasta suurvallaksi, kun hän puhui torstaina sata vuotta täyttävän Kiinan kommunistisen puolueen juhlallisuuksissa.

Presidentti kiitti kommunistipuoluetta Kiinan kansallisen ylpeyden palauttamisesta. Xin mukaan Kiinan kokema sorron aikakausi on "ikuisesti ohi".

– Jos joku haluaa yrittää sitä tehdä, häntä odottaa verenvuodatus yli 1,4 miljardin kiinalaisen rakentaman teräsmuurin edessä, presidentti muotoili.

Xi sanoi, että Kiinan kommunistinen puolue on muuttanut koko maailman kehitystä ja nostanut suuren määrän ihmisiä köyhyydestä.

Xi piti puheensa Pekingissä Taivaallisen rauhan aukiota hallitsevan Mao Tse-tungin jättimuotokuvan yläosan korokkeelta. Samalta korokkeelta Mao julisti Kiinan kansantasavallan perustetuksi vuonna 1949.

Hongkongin palautuksesta 24 vuotta

Kiinaa tähän mennessä kahdeksan vuotta johtanut Xi oli pukeutunut juhlapuheensa ajaksi Mao-tyyliseen päällystakkiin. Hän lupasi jatkaa "maailmanluokan" armeijan rakentamista kansallisten etujen puolustamiseksi.

Isänmaallisessa seremoniassa tuhannet laulajat esiintyivät marssiorkesterin tukemina.

Seuraavana oli vuorossa helikoptereiden lento, jonka yhteydessä nähtiin jättimäinen vasaraa ja sirppiä esittävä lippu. Lisäksi nuoret kommunistit lupasivat aukion tapahtumassa uskollisuutta puolueelle.

Tänään torstaina on myös kulunut tasan 24 vuotta siitä, kun Britannia palautti erityistalousalue Hongkongin Kiinan hallintaan. Viime vuosina Kiina on tiukentanut selvästi otettaan Hongkongista muun muassa suitsimalla demokratiaa puolustanutta mediaa. Kiina otteet ovat niin ikään koventuneet maan länsiosan etnisen vähemmistön, uiguurien, asuinalueilla.