Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies ja nainen kohtelivat kymmeniä eläimiä kaltoin vuosien ajan Pohjanmaalla – hovioikeus lievensi tuomioita

Hovioikeuden mukaan eläinsuojelurikos ei ollut törkeä. Se katsoi, ettei myöskään eläintenpitokiellolle ollut perusteita.

Vaasan hovioikeus on lieventänyt kymmeniä eläimiä kaltoinkohdelleen kaksikon tuomioita.

Pohjanmaan käräjäoikeus oli tuominnut miehen ja naisen puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Heillä oli tilallaan yhteensä 72 eläintä, muun muassa koiria ja kaneja, joita oli pidetty likaisissa, pimeissä ja muuten puutteellisissa oloissa.

Rikosten tekoaikaan vuosina 2014–2017 tilalle tehtiin eläinsuojelutarkastuksia ja kaksikko sai määräyksiä parantaa eläintensä elinoloja. Niistä huolimatta he vain hankkivat lisää eläimiä.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että rikoksen törkeänä pitämistä puolsivat eläinten määrä, poikkeuksellisen pitkä tekoaika ja menettelyn jatkuminen useista eläinlääkärin antamista määräyksistä huolimatta.

Hovioikeuden mukaan eläinten huomattavan suurta määrää koskeva ankaroittamisperuste ei kuitenkaan täyttynyt niin selvästi, että sille olisi tullut kokonaistörkeyden arvostelussa antaa korostettua merkitystä. Oikeus huomioi, että erityisesti koirien suureen määrään vaikutti osaltaan se, että niitä oli miehen mukaan tuotu hänelle hoidettavaksi, kun omistajat eivät olleet niitä pystyneet pitämään.

Oikeuden mukaan rikoksen törkeänä pitämistä vastaan puhui myös se, että laiminlyönnit koskivat pääosin eläinten pitopaikkojen ja juomavesien puhtaanapitoa. Eläimet olivat kuitenkin pääasiassa terveitä ja hyvin ravittuja.

Olot olivat parantuneet ja eläinten määrä vähentynyt

Hovioikeus tuomitsi molemmat syytetyt perusmuotoisesta eläinsuojelurikoksesta 80 päiväsakkoon, joista kertyi miehen tuloilla maksettavaa 2 000 euroa ja naisen tuloilla 480 euroa.

Käräjäoikeus oli määrännyt kaksikon myös vuoden kestävään eläintenpitokieltoon sekä menettämään nykyiset eläimensä valtiolle. Hovioikeus hylkäsi vaateen. Se huomioi, että yli vuosi teon jälkeen tilalle tehdyssä eläinsuojelutarkastuksessa todetut puutteet olivat olleet melko vähäiset ja eläimiä vähemmän. Myös kun otettiin huomioon teosta kulunut aika, hovioikeus katsoi, ettei eläintenpitokiellon tai siihen liittyvän menettämisseuraamuksen määräämiselle ollut perustetta.

Hovioikeus antoi tuomionsa torstaina.