Moldovassa presidentin Eurooppa-myönteinen puolue ottamassa voiton parlamenttivaaleissa

Moldovan parlamenttivaaleissa presidentti Maia Sandun Eurooppa-myönteinen keskustaoikeistolainen puolue PAS on matkalla vaalivoittoon.

Kun äänistä oli laskettu 90 prosenttia sunnuntain vaaleissa, PAS oli kerännyt yli 47 prosenttia äänistä.

– Toivon, että tämä päivä on Moldovalle vaikean ajanjakson loppu. Toivon, että tämä päivä on varkaiden vallan loppu Moldovassa, Sandu sanoi lausunnossaan sunnuntai-iltana.

Analyytikko Aleksei Tulbure sanoi uutistoimisto AFP:lle PAS:n voittavan vaalit.

PAS:n päävastustajan, sosialistien ja kommunistien blokin ääniosuus oli 31 prosenttia, kun 90 prosenttia äänistä oli laskettu. Koalitiota johtivat Venäjä-myönteinen entinen presidentti Igor Dodon ja entinen presidentti Vladimir Voronin.

Presidentti Sandu sanoi aiemmin päivällä äänestäneensä muutoksen ja rehellisen parlamentin puolesta. Sandun edeltäjä Dodon puolestaan varoitti äänestämästä niitä, jotka "luovuttavat maan ulkopuoliseen kontrolliin".

Noin 2,6 miljoonan asukkaan Moldova on ollut jakautuneena niihin, jotka haluavat läheisempiä suhteita EU:hun ja niihin, jotka haluavat säilyttää neuvostoajalta peräisin olevat suhteet Venäjään.

Presidentti määräsi pikavaalit

Köyhä Moldova on joutunut viime vuosina kokemaan poliittisia kriisejä ja korruptioskandaaleja.

Korruptionvastaisuudella kampanjoinut länsimielinen Maia Sandu nousi viime marraskuun presidentinvaaleissa yllätysvoittoon. Kun parlamentti esti Sandun uudistuslupausten toteuttamisen, presidentti hajotti parlamentin huhtikuussa ja määräsi pikaiset vaalit.

Analyytikot ovat pitäneet PAS:n voittoa iskuna Venäjälle, joka haluaisi pitää Moldovan vaikutuspiirissään.

Parlamentaarisesta enemmistöstä huolimatta Sandulle ei tule olemaan helppoa toteuttaa "suureellisia suunnitelmiaan perusteellisesta muutoksesta", arvioi analyytikko Victor Ciobanu AFP:lle. Venäjämieliseltä puolelta on Ciobanun mukaan odotettavissa vahvaa vastustusta.

Äänestysaktiivisuus parlamenttivaaleissa oli yli 48 prosenttia, mikä on enemmän kuin presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, mutta vähemmän kuin toisella.

Moldovan äänioikeutetuista yli kolmasosa on ulkomailla asuvia. Kun ulkomailla asuvien äänistä 30 prosenttia oli laskettu, yli kolme neljäsosaa oli menossa PAS:lle.

Ehdolla oli kaksikymmentä puoluetta ja kaksi vaaliliittoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka