Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadassa tehtiin jälleen uusi hautalöytö – alkuperäisväestön lapsille tarkoitetun koulun lähistöltä löytyi yli 160 merkitsemätöntä hautaa

Kanadassa on tehty jälleen uusi hautalöytö. Kanadan länsiosassa elävä penelakut-heimo kertoo löytäneensä alkuperäisväestön lapsille tarkoitetun sisäoppilaitoksen lähistöltä yli 160 merkitsemätöntä hautaa. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP sekä Kanadan yleisradioyhtiö CBC .

Kyse on lyhyen ajan sisään jo neljännestä vastaavanlaisesta löydöstä Kanadassa. Toukokuussa Kanadan länsirannikolla Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevasta Kamloopsista löytyi yli 200 lapsen jäänteet.

Tämän jälkeen hautalöydöt tehtiin myös Marievalissa Saskatchewanin provinssissa sekä Brittiläisen Kolumbian Cranbrookissa. Kaikkiaan merkitsemättömiä hautoja on neljässä hautalöydössä paljastunut jo yli 1 300.

Tuorein löytö tehtiin Penelakutien Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevan reservaatin alueelta. CBC:n mukaan heimo kertoi löydöstä lähialueiden muille alkuperäisväestöön kuuluville yhteisöille uutiskirjeessä, joka julkaistiin verkossa maanantaina.

Brittilehti Guardianin mukaan Penelakutien päällikkö Joan Brown kertoo sisäoppilaitoksessa olleen heidän käsityksensä mukaan myös monia lapsia naapuriyhteisöistä.

– Me myös tiedostamme valtavan surun ja menetyksen saattelemana, että liian moni ei palannut kotiin, hän sanoi tiedotteessa.

Löytöpaikka sijaitsee keskellä asutusta

Penelakutin saarella Vancouverin kaupungin länsipuolella toimineessa Kuper Islandin teollisuuskoulussa oli alkuperäisväestön lapsia 1800-luvun lopulta aina vuoteen 1975 asti. Saari tunnettiin aiemmin nimellä Kuper Island.

CBC:n mukaan koulun toimintaa pyöritti katolinen kirkko liittovaltion rahoituksella. Oppilaitos purettiin 1980-luvulla.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston tohtoriopiskelija Eric Simons on tehnyt heimon kanssa yhteistyötä koulun entisillä mailla, jossa tutkijoiden kerrotaan tehneen töitä aina silloin tällöin vuodesta 2014 lähtien.

Simons kertoo CBC:lle, että alue on ollut haaste sekä tutkijoille että paikalliselle yhteisölle. Simonsin mukaan koulun entiset sijat ovat keskellä Penelakutien pääasiallisen asutuksen keskusta, joten tutkimuksia on tehty alueella, jonka ympäristössä asuu ihmisiä.

Simonsin mukaan tieto siitä, että kadonneita lapsia on ollut haudattuna alueelle, on aiheuttanut "emotionaalista ja henkistä stressiä", kun hautojen tarkasta sijainnista ei ole kuitenkaan ollut aiemmin tietoa.

Löydetyt haudat vasta "jäävuoren huippu"

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kommentoi tuoretta hautalöydöstä toimittajille tiistaina. AFP:n mukaan Trudeau kertoi sydämensä särkyvän sekä Penelakutin heimon että ympäri maata elävien muiden alkuperäisväestön yhteisöjen puolesta.

– Emme voi tuoda takaisin niitä, jotka on menetetty, mutta voimme ja aiomme jatkaa totuuden kertomista, Trudeau sanoi.

– Aivan kuten jatkamme yhteistyötä alkuperäiskansojen kanssa taistellaksemme syrjintää ja rakenteellista rasismia vastaan todellisilla, konkreettisilla ratkaisuilla.

Brittiläisen Kolumbian alkuperäisväestön päälliköiden liiton entinen varapuheenjohtaja Bob Chamberlin suhtautuu Trudeaun kommenttiin varauksella. Chamberlin kirjoittaa Twitterissä , että pääministeri puhuu yhteistyön jatkamisesta ikään kuin hänen hallintonsa tai muut hallinnot olisivat saaneet jotain tuntuvaa aikaan sovinnontekoa ajatellen.

Chamberlin kommentoi tuoretta hautalöytöä myös CBC:lle antamassaan haastattelussa, jonka hän on jakanut omalla Twitter -tilillään.

Haastattelussa Chamberlin kehottaa kanadalaisia tutustumaan alkuperäisväestön edustajien ahdinkoon ja ymmärtämään, että sisäoppilaitokset ovat vain yksi osa ongelmaa. Muut siirtomaavallan osaset ovat hänen mukaansa edelleen voimissaan.

– Näemme tämän siinä, miten pääministeri Trudeau kuvailee tätä jonkinlaisena historiamme synkkänä lukuna. Sitä se ei ole. Hän johtaa teitä tarkoituksella harhaan, Chamberlin ehtii sanoa yli seitsemänminuuttisen haastattelun lopulla ennen kuin toimittaja keskeyttää hänet.

AFP:n mukaan Chamberlin arvioi, että kymmeniä merkitsemättömiä hautoja on vielä löytämättä. Chamberlainin mukaan nyt löydetyt haudat ovat vain "jäävuoren huippu".

Lapsia yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön

Kanadassa oli yhteensä 139 vastaavaa sisäoppilaitosta, joihin pakotettiin noin 150 000 lasta. Näissä alkuperäisväestöä yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön.

Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Tuhansia lapsia katosi kouluissa. Kouluja ylläpitivät valtio ja kirkot.

Asiaa selvittäneen komission mukaan yli 4 000 lasta kuoli kouluissa sairauksien ja heitteillejätön vuoksi. Kyseinen komissio on kertonut Kanadan syyllistyneen kulttuuriseen kansanmurhaan.

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi.

--------

Korjattu klo 2.40: Bob Chamberlin on Brittiläisen Kolumbian alkuperäisväestön päälliköiden liiton entinen varapuheenjohtaja, ei entinen puheenjohtaja.