Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maa- ja metsätalousministeri Leppä: EU:n metsästrategia on parempi kuin epäiltiin, pääongelmat kuitenkin säilyvät – menee liian pitkälle käytönnön metsänhoitoon

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo, että EU-komission tänään julkistama metsästrategia on parempi kuin aiemmin epäiltiin. Pääongelmat hänen mukaansa kuitenkin säilyvät.

Lepän mukaan metsästrategia menee liian pitkälle käytännön metsänhoitoon, vaikka ne ovat ehdottomasti jäsenvaltioiden toimivaltaan kuuluvia asioita.

Lepän mukaan edelleenkään ei voi sanoa, että YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden taloudelliset ja sosiaaliset ulottuvuudet olisivat strategiassa yhtä vahvasti mukana.

Myönteisenä Leppä näkee sen, että strategiassa korostetaan puun pitkäaikaista käyttöä.

– Tässä on Suomelle mahdollisuuksia nyt, kun puurakentamista pusketaan voimakkaasti EU:n agendalle. Nyt strategiassa annetaan arvoa myös lyhytikäisille ja kierrätettäville puutuotteille. Toivon komission vielä ymmärtävän, että jokainen markkinoille päätyvä puu ja jae käytetään eniten lisäarvoa tuovaan käyttöön, Leppä sanoo.

Strategia meni loppuvaiheessa parempaan suuntaan

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) painottaa, että metsäpolitiikka on kansallisen päätösvallan piirissä.

– Olemme pahoillamme, että komissio ei ole ottanut tätä jäsenmaiden ja EU-parlamentin selkeästi ilmaisemaa kantaa huomioon strategian valmistelussa. Jäsenmaiden osallistuminen tavanomaiseen valmisteluun ei toteutunut, Tuppurainen sanoo.

Hän lisää, että valmistelun loppuvaiheessa strategia on mennyt Suomen kannalta parempaan suuntaan ja komissio paremmin huomioinut kansallisen kompetenssin.

Metsästrategiassa ei ole kyse varsinaisesta lainsäädännöstä, vaan strategia on laaja ylätason kokonaisuus metsiin liittyviä linjauksia, joihin voidaan nojata EU:n ottaessa kantaa metsäkysymyksiin.

Suomessa asiasta on käyty kiivasta keskustelua etenkin avohakkuisiin liittyen.