STM Ylelle: Valtakunnallisen rokotusvälin lyhentämistä harkitaan – Suomessa todettu 461 koronatartuntaa

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on Suomessa taas kasvussa. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Minja Viitanen, Elias Peltonen, Anniina Korpela / STT

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kehottaa sairaanhoitopiirejä ja kuntia nopeuttamaan toisen rokoteannoksen antamista, jos käyttämättömiä rokotteita kertyy, kertoo Yle .

Ylen haastattelema STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kehottaa lyhentämään rokotusväliä niillä paikkakunnilla, joissa toisen rokoteannoksen ottajat myöhentävät rokotusaikojaan lomiensa takia.

– Tällä hetkellä asia on kuntien harkittavana nimenomaan tilanteissa, joissa rokotteita jää käyttämättä, Varhila kertoo Ylelle.

Ministeriön mukaan on myös syytä arvioida, voitaisiinko rokotusväliä lyhentää valtakunnallisesti.

– Nyt pitäisi tehdä kaikki ne toimenpiteet, jotka vain ovat mahdollisia sen eteen, että rokotuskattavuus nousisi eikä rokotteita jäisi käyttämättä, Varhila sanoo Ylen haastattelussa.

Rokotteiden suositeltu annosväli on 12 viikkoa, mutta kunnissa sitä voidaan lyhentää korkeintaan kahdeksaan viikkoon, mikäli rokotesaatavuus alueella on hyvä.

Pirkanmaa siirtyi kiihtymisvaiheeseen

Pirkanmaa on siirtynyt koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Pirkanmaan lisäksi kiihtymisvaiheessa ovat Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ovat kiihtymisvaiheessa pääkaupunkiseutu, Keski- ja Itä-Uusimaa sekä Kerava.

Valtioneuvosto on asettamassa lähipäivinä ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheessa oleville alueille.

Suomessa on raportoitu 461 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 733 tartuntaa, mikä on 1 490 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa pandemian aikana reilut 100 700.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on yli 67, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli reilut 40. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on yli 123, ja Päijät-Hämeessä, jossa se on hieman yli 120. Luvut ovat pyöristettyjä.

THL kertoi eilen, että Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 52 ihmistä, joista tehohoidossa on 12.

THL:n kerran vuorokaudessa päivittyvissä koronarokotusluvuissa on ollut viiveitä. THL:n viestinnästä kerrotaan, että tietojen toimittamisessa ja tiedonsiirrossa on toisinaan viiveitä, joiden takia päivittäiset luvut saattavat korjaantua takautuvasti. Esimerkiksi sunnuntain lukuihin on tullut tänään päivitys, jossa sunnuntaille kirjautui 2 500 rokoteannosta.

Tehosterokotusaikoja rajatusti tarjolla

Helsinkiläiset voivat aikaistaa toista koronarokotusannostaan halutessaan neljällä viikolla, kertoo Helsingin kaupunki.

Tehosterokotuksen voi ottaa 8–12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Lähiviikkoina varattavissa olevia tehosteaikoja on kuitenkin rajatusti tarjolla, sillä Helsingissä on erittäin paljon toisen annoksen saajia.

Tehosterokote kannattaa kaupungin mukaan silti mieluiten ottaa 12 viikon aikavälillä. Suositus perustuu siihen, että pidempi rokotusväli parantaa rokotuksen tehoa ja suojan kestoa.

Varatun ajan voi siirtää kätevimmin verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi .

Ensimmäisen rokotusannoksen saa Helsingissä myös ilman ajanvarausta keskiviikosta alkaen kaikilta kaupungin rokotuspisteiltä. Helsingissä kokeiltiin viime lauantaina rokotuksia ilman ajanvarausta, jolloin ensimmäisen koronarokotuksen kävi ottamassa yli 1 100 helsinkiläistä. Tehosterokotuksiin aika pitää jatkossakin varata.

----

Juttua muokattu kello 14.38: Aiemmin kerrotut koronarokotusluvut eivät pidä paikkaansa, sillä luvuissa on viivettä, THL:n viestinnästä kerrotaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka