Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiihtymisvaiheen alueilla tulossa voimaan ravintolarajoituksia – päätöksiä määrä tehdä huomenna

Tiukempien ravintolarajoitusten käyttöönotosta koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla on määrä päättää huomenna, vahvistaa pääministerin sijaisena toimiva eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) STT:lle.

– Valtioneuvosto tekee asiasta päätöksen alueiden esitysten pohjalta. Ne maakunnat, jotka ovat itse ilmoittaneet olevansa kiihtymisvaiheessa, niiden osalta tullaan tekemään päätöksiä ravintolarajoituksista, kertoo Tuppurainen.

Pirkanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiirit ilmoittivat eilen siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen. Lisäksi kiihtymisvaiheessa ovat jo entuudestaan olleet Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit.

STT:n saamien alueiden lausuntojen mukaan ainakin Kymenlaaksossa ja Kainuussa nähtäisiin olevan hyötyä tiukemmista ravintolarajoituksista koronapandemian hallinnassa. Myös Varsinais-Suomesta kerrotaan, että kokoontumisista ja ravintoloista saatujen tartuntojen määrän kasvu on huolestuttavaa.

Ravintolarajoitusten tiukentamisesta kertoi ensin Helsingin Sanomat . Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi jo viime viikolla Ylellä , että ravintolarajoituksia on tarkoitus ottaa kiihtymisvaiheen alueilla käyttöön.

Rajoitukset samantyyppisiä kuin Uudellamaalla käytössä olevat

Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa vain Uudellamaalla.

Kiihtymisvaiheen rajoitusten mukaan ravintolat saavat olla auki aamuviidestä kello yhteen saakka yöllä, mutta anniskelu loppuisi jo puolilta öin. Myös ravintoloiden asiakaspaikkoja rajoitetaan.

Tuppuraisen mukaan muille kiihtymisvaiheessa oleville alueille tulevat rajoitukset olisivat samantyyppisiä kuin Uudellamaalla jo käytössä olevat rajoitukset.

– Niitä valmistellaan tässä parhaillaan, ja vielä aamulla kokoontuu valtioneuvoston koronakoordinaatioryhmä. Tarvittaessa reagoidaan hyvinkin nopeasti, sanoo Tuppurainen.

Muita suuria muutoksia koronavirusrajoituksiin ei ravintolarajoituksien lisäksi olisi tulossa. Tilannetta kuitenkin seurataan tarkasti.

Tartuntamäärät ovat olleet nousussa ympäri Suomen, mikä huolestuttaa Tuppuraista. Huolta aiheuttaa erityisesti nopeasti leviävä koronaviruksen deltavariantti.

– Erityisesti nuorten joukossa näyttää tartuntoja olevan paljon. Tilanteeseen täytyy reagoida ja vastata. Haluaisin myös kehottaa kansalaisia hakeutuman rokotuksiin, sanoo Tuppurainen.

Helsingissä tartunnanjäljitys on kuormittunut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kiihtymisvaiheessa olevien alueiden ilmaantuvuusluvut vaihtelevat noin 57–129 välillä viimeisten kahden viikon ajalta. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa uusien koronavirustartuntojen määrää sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon ajalta.

Korkein ilmaantuvuusluku on alueiden lausuntojen mukaan Helsingin kaupungissa, 171 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon ajalta. Helsingissä tartunnanjäljitys on tällä hetkellä kuormittunut, mikä heijastuu perusterveydenhuollon resursseihin. Sairaalahoito- tai tehohoitokapasiteetin kuormitus koronaviruspotilaiden vuoksi ei kaupungin mukaan kuitenkaan toistaiseksi ole ongelma.

Epidemian perusvaiheessa olevassa Lapin sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on THL:n mukaan noin 57 uutta tartuntaa viimeisten kahden viikon ajalta, mutta sairaanhoitopiirin mukaan tartunnat liittyvät pääosin yhteen tartuntaryppääseen. Rypäs on sairaanhoitopiirin mukaan saatu rajattua hyvin, eikä perusteita kiihtymisvaiheeseen siirtymiselle ole.

THL:n mukaan koko Suomen koronatartuntojen ilmaantuvuusluku kahden viime viikon ajalta on noin 70 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.