Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Rokotteiden ansiosta sairaalahoidon tarve ei enää nouse samaa tahtia koronatartuntojen kanssa – epidemiatilanne silti huolestuttava

Koronavirustartuntojen viikoittainen lukumäärä on nelinkertaistunut Suomessa kesäkuun puolivälin jälkeen, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

THL kertoi tänään 404 uudesta koronavirustartunnasta. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 084 tartuntaa, mikä on 1 682 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Rokotuskattavuuden nousun ansiosta sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä ei ole noussut suhteessa tartuntojen määrään yhtä nopeasti kuin aiemmin epidemian aikana, THL ja STM kertovat.

Tilannekatsauksessa kuitenkin korostetaan, että tartuntamäärien nopean kasvun takia epidemian kokonaiskuva on huolestuttava. Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on noin 74, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli noin 43.

THL:n mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 136.

Rokotukset lieventävät sairaalahoidon tarpeen kasvua

THL:n ja STM:n mukaan tehohoidossa olevista koronapotilaista yli puolet on alle 50-vuotiaita. Viimeisimmän tiedon mukaan koronapotilaita on sairaalahoidossa 56, joista teho-osastoilla kymmenen. Tulevan viikon ennusteet sairaalahoidossa olevien lukumääristä ovat edelleen loivassa nousussa, THL ja STM kertovat.

Tartuntatautirekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään uutta koronavirustautiin liittyvää kuolemaa heinäkuun puolenvälin jälkeen. Heinäkuun alkupuoliskolla THL raportoi yhteensä viidestä koronaan liittyvästä kuolemantapauksesta.

Tartunnanjäljitys ruuhkautunut osassa Suomea

Viime viikolla todetuista tartunnoista yli puolet todettiin alle 30-vuotiailla, joiden keskuudessa tapaukset painottuivat erityisesti 18–23-vuotiaisiin, tilannekatsauksesta selviää.

Tartuntojen määrän lisääntyminen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa on ruuhkauttanut tartunnanjäljityksen osalla Suomen alueista. THL:n ja STM:n mukaan altistuneet itse ovat avain ruuhkan purkamiseen.

– Asianosaisten on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä, tilannekatsauksessa kerrotaan.

THL ja STM kehottavat nuoria vähentämään tartuntariskiä aiheuttavia sosiaalisia kontaktejaan ja ottamaan rokotus heti, kun se on mahdollista.

Tartuntoja ei havaita enää yhtä tehokkaasti kuin aiemmin

Positiivisten koronanäytteiden osuus nousi viime viikolla 2,3 prosenttiin, THL ja STM kertovat. Koronatapausten osuus testatuista näytteistä on kuukauden aikana noussut lähes yhden prosenttiyksikön. Testien määrät ovat pysyneet samalla tasolla.

– Osuuden kasvu kertoo siitä, ettei kaikkia tartuntoja havaita enää yhtä tehokkaasti kuin aiemmin, tilannekatsauksessa kerrotaan.

Tartunnanlähde saadaan puolestaan selvitettyä yhä useammassa tapauksessa. Viime viikolla kotimaassa saaduista tartunnoista 72 prosentissa tartunnanlähde saatiin selvitettyä. Osuus on parantunut kahdeksalla prosenttiyksiköllä edeltävästä viikosta.

Yhden rokoteannoksen on saanut 64,4 prosenttia Suomen väestöstä

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,57 miljoonaa eli 64,4 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo THL. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 13 000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 29 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,61 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa vajaalla 33 400:lla.