Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevätilanne rauhoittunut sisävesillä ja merialueilla – sisävesillä havainnot puolittuneet

Sinilevätilanne on rauhoittunut sekä sisävesillä että merialueilla, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoilla sinilevähavainnot ovat puolittuneet viime viikkoon verrattuna. Hieman sinilevää on havaittu 26 havaintopaikalla, kun viikko sitten sitä havaittiin 57 kohteessa. Runsaasti sinilevää on havaittu kahdella paikalla, kun viikko sitten paikkoja oli kuusi. Erittäin runsaita sinilevähavaintoja ei ollut.

Sunnuntain Riikka-rajuilma sekoitti järvien sinilevän vesimaassaan, jolloin sinilevä voi olla vaikeammin havaittavissa.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat Syken tiedotteen mukaan pääosin pitkän ajan keskiarvoon verrattuna noin asteen kylmempiä.

Viime viikolla sisävesien pintalämpötilat olivat alueittain 2–7 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampia. Lämpimien pintavesien takia sinilevää havaittiin viime viikolla sisävesillä koko Suomessa Lappia myöten.

Etelä- ja Keski-Suomessa järvien pintavesien lämpötilat ovat 16–22 astetta ja Pohjois-Suomessa sekä Lapissa 14–16 astetta.

Sinilevä sekoittunut merellä vesimassaan

Itämeren rannikkoalueilla sinilevähavaintoja on tullut huomattavasti vähemmän kuin viikko sitten. Avomeren ulappa-alueella viikkoja ollut sinilevälautta on sekoittunut veteen, eikä uusia suuria pintalauttoja ole havaittu.

Lähes kaikki sinilevähavainnot merellä ovat koskeneet vähäistä määrää levää. Sinilevää voi esiintyä yhä suojaisissa lahdelmissa, joissa vesi ei pääse vaihtumaan.

Myös meriveden pintalämpötilat ovat laskeneet reippaasti merenpohjasta nousseen kylmän vesimassan vuoksi.

Meren pohjasta nousseet ravinteet voivat auttaa uusien leväkukintojen kehittymistä oikeissa sääolosuhteissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden pintalämpötilat ovat Perämerellä 15–18 astetta, Selkämerellä 14–17 astetta, Saaristomerellä 19–20 astetta ja Suomenlahdella 14–19 astetta.