Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haavisto tapasi Kiinan ulkoministeri Wangin – ilmaisi vakavan huolensa Xinjiangin ihmisoikeustilanteesta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on tavannut Kiinan ulkoministerin Wang Yinin tänään Lounais-Kiinassa sijaitsevassa Chengdussa. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Haavisto ilmaisi vakavan huolensa Xinjiangin ihmisoikeustilanteesta ja Hongkongin poliittisesta kehityksestä.

Kiinaa syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan uiguuriväestöä kohtaan Xinjiangin alueella. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina on sulkenut viime vuosina ehkä jopa yli miljoona uiguuria vastoin heidän tahtoaan leireille, joita maa itse pitää uudelleenkoulutusleireinä.

– Näkemyseroistaan huolimatta EU:n ja Kiinan on pystyttävä toimivaan yhteistyöhön, sillä globaaliongelmat ja kansainvälisten kriisien ratkaiseminen edellyttävät niiden yhteisiä ponnisteluja, tiedotteessa todetaan.

Haaviston kerrotaan keskustelleen Wangin kanssa kahdenvälisistä asioista, EU:n ja Kiinan suhteista sekä muutamasta keskeisestä kansainvälisestä kysymyksestä. Kahdenvälisistä kysymyksistä esillä oli muun muassa lento- ja rahtiliikenteen tilanne.

Haavisto nosti esille myös presidentti Niinistön "Helsingin henki" -aloitteen, jota tämä on esitellyt aiemmin myös muun muassa Kiinan presidentti Xille. Niinistö on toivonut, että Helsingissä voitaisiin järjestää jännitteitä liennyttävä huippukokous vuonna 2025, jolloin Etykin huippukokouksesta tulee kuluneeksi 50 vuotta.

"Kyberturvallisuuteen liittyvät kysymykset" esillä

Haavisto nosti keskustelussa esiin myös ajankohtaiset kyberturvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Tiedotteessa ei kysymystä avata tarkemmin. Eduskuntaan viime syksynä kohdistuneen kybervakoiluoperaation on kerrottu viittaavaan Kiinaan. Suojelupoliisin tiedustelutietojen mukaan eduskunnan kybervakoiluoperaatiossa oli kyse niin kutsutusta APT31-operaatiosta. APT31 on kybervakoiluryhmä, joka yhdistetään Kiinan valtioon.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat tuomitsivat aiemmin tällä viikolla omissa lausunnoissaan Kiinan maaperältä tehdyn kybertoiminnan. Sekä EU että Yhdysvallat mainitsivat lausunnoissaan myös hyökkäyksen ohjelmistoyhtiö Microsoftin Exchange-sähköpostipalvelimiin aiemmin tänä vuonna.