Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Macron sanoo Ranskan olevan velkaa ydinkokeistaan Tyynellämerellä

Presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Ranska on velkaa ydinkokeista, joita maa on menneisyydessä tehnyt Ranskan Polynesiassa.

Macron mainitsi asiasta puheessaan tiistaina Ranskan Polynesiassa, jossa hän on ensimmäisellä virallisella vierailullaan.

– Haluan totuuden ja läpinäkyvyyttä, Macron sanoi.

Macron lisäsi, että Ranskan ydinaseiden kehitykseen liittyneiden ydinkokeiden vuoksi kärsineiden ihmisten pitäisi saada parempia korvauksia.

– Kansamme on velkaa Ranskan Polynesialle. Velka juontaa juurensa ydinkokeisiin, varsinkin vuosien 1966 ja 1974 välillä tehtyihin kokeisiin, Macron sanoi.

Ennen vierailua paikalliset ihmiset toivoivat kuulevansa virallisen anteeksipyynnön ja ilmoituksen ydinsäteilyn uhreille maksettavista korvauksista. Macron ei kuitenkaan esittänyt varsinaista anteeksipyyntöä.

Ranskan polynesialaiset ovat olleet jo pitkään katkeria Ranskan tekemistä ydinkokeista. Lisäksi kokeita on pidetty todisteina siirtomaaisäntien rasistisesta asenteesta ja välinpitämättömyydestä paikallisia ihmisiä kohtaan.

Viranomaiset kieltävät salailun ydinsäteilystä

Ranska teki vuosien 1966–1996 välisenä aikana ydinkokeita Ranskan Polynesiassa, joka on Ranskan merentakainen paikallishallintoalue Tyynellämerellä.

Ranskalainen tutkivan journalismin nettisivusto Disclose uutisoi maaliskuussa, että ydinkokeiden synnyttämä ydinlaskeuma oli paljon mittavampi kuin viranomaiset antoivat ymmärtää. Ranska viranomaiset ovat kieltäneet salailleensa tietoa kokeiden vaikutuksista.

Disclose kertoo käyttäneensä lähteenään armeijan salaisia asiakirjoja, jotka ovat sittemmin muuttuneet julkisiksi.

Macron toisti viranomaisten näkemystä ja sanoi, ettei armeija ole salaillut mitään. Samalla hän kuitenkin totesi, että vastaavia kokeita ei olisi tehty Ranskan omalla maaperällä.