Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimakas maanjäristys Alaskan edustalla ei aiheuttanut pelättyä tsunamia

Yhdysvalloissa Alaskan edustalla sattunut poikkeuksellisen voimakas maanjäristys ei näytä aiheuttaneen pelättyä tsunamia. Myöhään keskiviikkoiltana sattuneen järistyksen voimakkuudeksi mitattiin Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan peräti 8,2.

Yhdysvaltain kansallinen tsunamivaroituskeskus varoitti pian järistyksen jälkeen vaarallisista tsunamiaalloista Alaskassa. Pari tuntia myöhemmin keskus päivitti tilannetta ja kertoi mahdollisen tsunamiaallon jäävän korkeintaan 30 senttimetrin korkuiseksi.

Varoitussireenit soivat muun muassa Kodiakin saarella, missä ihmiset poistuivat rannan läheisyydestä. Tsunamin ennustetun saapumisen aikaan rannalla ei kuitenkaan havaittu minkäänlaista poikkeuksellista aaltoa.

Myös Havaijilla varauduttiin tsunamiin ja ihmisiä kehotettiin pysymään poissa rannoilta. Kielto kumottiin pian.

Maanjäristyksen keskus oli lähes 47 kilometrin syvyydessä, ja se sijaitsi vajaat sata kilometriä kaakkoon Perryvillen kaupungista Alaskan niemimaalla. Toistaiseksi järistyksen ei ole kerrottu aiheuttaneen henkilövahinkoja tai aineellisia vahinkoja.

Perryvillestä on matkaa Alaskan suurimpaan kaupunkiin Anchorageen noin 800 kilometriä.

Viime lokakuussa voimakkuudeltaan 7,5:n maanjäristys aiheutti tsunamiaaltoja Alaskan eteläisellä rannikolla, mutta silloin kukaan ei tiettävästi loukkaantunut.