Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haitin maanjäristyksen kuolonuhrien määrä kasvanut yli 700:aan, Grace-myrskyn pelätään vaikeuttavan pelastustoimia alkuviikosta.

Haitin maanjäristyksen kuolonuhrien vahvistettu määrä on kasvanut 724:ään, maan viranomaiset kertovat. Maan pelastuspalveluvirasto kertoi lisäksi arviolta 2 800 ihmisen loukkaantuneen järistyksessä.

Kirkkoja, liiketiloja, kouluja ja koteja on tuhoutunut maanjäristyksessä.

Haitin pääministeri Ariel Henry on julistanut maahan kuukauden mittaiseen hätätilaan.

Pelastustoimet järistysalueella ovat pahasti kesken. Pelastustoimien pelätään vaikeutuvan myös tulevan Grace-myrskyn myötä. Myrskyn odotetaan tuovan voimakkaita sateita ja mahdollisia tulvia Haitiin myöhään maanantaina.

Lauantaisen järistyksen voimakkuus oli 7,2, kertoivat Yhdysvaltain geologisia mittausasemia hallinnoivat viranomaiset. Sen keskus sijaitsi noin 160 kilometrin päässä maan pääkaupungista Port-au-Princesta.

Muut maat tarjoutuneet auttamaan

Monet maat ovat lupautuneet tukemaan kriisin runtelemaa Haitia. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden hyväksyi "välittömät" avustustoimet, ja Dominikaaninen tasavalta Haitin naapurissa toimitti 10 000 ruoka-annosta ja lääkinnällisiä laitteita.

Yli 250 hengen kuubalainen lääkäriryhmä on lähetetty hoitamaan loukkaantuneita, ja Ecuador valmistautuu lähettämään etsintä- ja pelastustoimintaan kaupunkioloissa erikoistuneen joukon.

Apua on myös tarjottu Meksikosta, Chilestä, Argentiinasta, Perusta, Venezuelasta ja Espanjasta.

Haiti ei ole vieläkään toipunut kunnolla vuoden 2010 järistyksestä, jossa kuoli yli 200 000 ihmistä ja loukkaantui arviolta 300 000. Yli miljoona haitilaista jäi kodittomiksi.

Satojen tuhansien kotien lisäksi järistys tuhosi myös hallintorakennuksia ja kouluja mukaan lukien 60 prosenttia Haitin terveydenhuoltojärjestelmästä. Maan pääsairaalan jälleenrakentaminen on edelleen kesken.

Haitin poliittinen tilanne on ollut erittäin sekava sen jälkeen kun maan presidentti Jovenel Moise salamurhattiin kotiinsa runsas kuukausi sitten. Salamurhan johdosta on otettu kiinni yli 40 ihmistä, heidän joukossaan muun muassa toistakymmentä poliisia.