Afganistanin presidentti kertoo paenneensa, jotta lisää verta ei vuodatettaisi – "Taleban on voittanut"

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on poistunut maasta avustajineen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani kertoi sunnuntaina paenneensa maasta, jotta verenvuodatus loppuisi. Ghani kirjoitti Facebookissa, että suuri määrä ihmisiä olisi tapettu ja Kabul olisi tuhottu, jos hän olisi jäänyt maahan.

– Taleban on voittanut. He ovat nyt vastuussa maanmiehiensä kunniasta, omaisuudesta ja suojelusta. Heillä on nyt edessään historiallinen testi. He joko säilyttävät Afganistanin nimen ja kunnian tai sitten he antavat etusijan toisille paikoille ja verkostoille, Ghani kirjoitti Facebookissa.

Ghani ei kertonut, mihin maahan hän pakeni, mutta afganistanilaisen Tolo-uutissivuston mukaan hän olisi lentänyt Tadzhikistaniin.

Afganistanin aseleponeuvotteluja Qatarissa johtava Abdullah Abdullah syytti aikaisemmin sunnuntaina Ghania kansa hylkäämisestä vaikeassa tilanteessa.

Taleban-taistelijat etenivät sunnuntaina Kabuliin ja ottivat haltuunsa muun muassa presidentin palatsin.

Britannian pääministeri Boris Johnson evästi heti sunnuntaina, ettei minkään maan pitäisi tunnustaa Talebanin hallintoa vaan toimia yhdessä YK:n ja sotilasliitto Naton kanssa.

– Afganistanista ei saa tulla uudestaan terrorismin pesäpaikkaa, Johnson sanoi yleisradioyhtiö BBC: n mukaan.

Ghanin on ollut määrä luovuttaa valta väliaikaishallinnolle. Vahvistamattomien tietojen mukaan Taleban olisi kieltäytymässä tästä, koska se haluaa julistaa maahan heti oman hallintonsa.

Saksa kertoi aloittavansa lähetystönsä henkilökunnan lennättämisen pois Kabulista vielä sunnuntain aikana. Ennen Saksaa lähetystöjensä tyhjentämisestä tai sulkemisesta kertoivat jo muun muassa Yhdysvallat, Ruotsi ja Suomi.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan minkään maan ei pitäisi tunnustaa Talebanin hallintoa vaan toimia yhdessä YK:n ja sotilasliitto Naton kanssa.

– Afganistanista ei saa tulla uudestaan terrorismin pesäpaikkaa, Johnson sanoi yleisradioyhtiö BBC: n mukaan.

Yhdysvallat lähettää Afganistaniin tuhat sotilasta lisää auttamaan evakuoinneissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on hyväksynyt tuhannen lisäsotilaan lähettämisen Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön virkailija. Sotilaat auttavat tuhansien yhdysvaltalaisten ja afganistanilaisten siviilien evakuoimisessa maasta.

Kaikkiaan Kabulissa on lähipäivinä 6 000 yhdysvaltalaista sotilasta.

Äärijärjestö Talebanin taistelijat etenivät sunnuntaina Kabuliin ja valtasivat muun muassa presidentin palatsin. Maasta pois pyrkivät ovat kerääntyneet Kabulin lentokentälle.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka