Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haitin maanjäristyksen kuolonuhrien määrä lähes 1 300 – pelastustoimet ovat pahasti kesken, ja saapuvan myrskyn pelätään vaikeuttavan niitä

Karibialla sijaitsevan Haitin viikonlopun maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on kasvanut lähes 1 300:aan. Uhrimäärän kasvusta kertoivat maan viranomaiset maanantaina.

Viranomaisten mukaan myös loukkaantuneiden määrä on kasvanut 5 700:aan.

Haitiin on julistettu kuukauden kestävä hätätila.

Pelastustoimet järistysalueella ovat pahasti kesken. Pelastustoimien pelätään vaikeutuvan myös saapumassa olevan Grace-myrskyn myötä. Myrskyn odotetaan tuovan voimakkaita sateita ja mahdollisia tulvia Haitiin tiistaina Suomen aikaa.

Lauantaisen järistyksen voimakkuus oli 7,2, kertoivat Yhdysvaltain geologisia mittausasemia hallinnoivat viranomaiset. Järistyksen keskus sijaitsi noin 160 kilometrin päässä maan pääkaupungista Port-au-Princesta.

Sairaalat täynnä, potilaita ulkona

Maanjäristyksen keskuksen lähellä sijaitsevan Les Cayesin kaupungin sairaalat täyttyivät suuresta määrästä loukkaantuneita.

Jo hoidettuja mutta tarkkailtavana pidettyjä jouduttiin siirtämään nurmikolle sairaalarakennusten ympärille.

– Ihmiset pelkäävät mennä takaisin sisälle, mutta pian alkaa vesisade. Jos sataa niin paljon kuin ennustettiin, emme todellakaan tiedä, mitä teemme. Se on yksi isku toisensa jälkeen, sanoi lääkäri Michelet Paurus AFP:lle.

Vuoden 2010 katastrofi tuntuu yhä

Haiti ei ole vieläkään toipunut kunnolla vuoden 2010 järistyksestä, jossa kuoli yli 200 000 ihmistä ja loukkaantui arviolta 300 000. Yli miljoona haitilaista jäi tuolloin kodittomiksi.

Satojentuhansien kotien lisäksi vuoden 2010 järistys tuhosi hallintorakennuksia ja kouluja, mukaan lukien 60 prosenttia Haitin terveydenhuoltojärjestelmästä. Maan pääsairaalan jälleenrakentaminen on edelleen kesken.

Haitin poliittinen tilanne on ollut erittäin sekava sen jälkeen kun maan presidentti Jovenel Moise salamurhattiin kotiinsa runsas kuukausi sitten. Salamurhan johdosta on otettu kiinni yli 40 ihmistä, heidän joukossaan muun muassa toistakymmentä poliisia.