Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haitin maanjäristyksen kuolonuhreja jo yli 1 400 – "Meillä ei ole aavistustakaan, miten selviämme"

Karibialla sijaitsevan Haitin maanjäristys on jättänyt kodittomiksi kymmeniätuhansia ihmisiä. Lisäksi maahan saapui tiistaina Suomen aikaa Grace-myrsky, joka aiheutti Yhdysvaltain kansainvälisen hurrikaanikeskuksen mukaan voimakkaita sateita, tulvia ja maanvyörymiä, uutisoi CNN .

Lauantainen maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,2 ja tuhosi Haitissa yli 37 000 kotia. Järistyksen keskus sijaitsi noin 160 kilometrin päässä maan pääkaupungista Port-au-Princesta.

Haitin viranomaisten mukaan kuolonuhrien määrä on kasvanut yli 1 400:aan ja loukkaantuneita on yli 6 900.

Alkuviikosta pelastajat ovat yrittäneet etsiä romahtaneiden rakennusten raunioista henkiin jääneitä. Järistyksessä tuhoutui kotien lisäksi julkisia rakennuksia, kuten kirkkoja ja kouluja.

Maassa vallitsee hätätila

Pelastustoimet järistysalueella ovat pahasti kesken ja avunannon on pelätty vaikeutuvan entisestään myrskyn myötä. Haitiin on julistettu kuukauden kestävä hätätila.

– Psykologisesti emme voi ollenkaan hyvin. Meillä ei ole aavistustakaan, miten selviämme, 26-vuotias kätilö Aline Cadet sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Cadet työskentelee sairaalassa, joka sijaitsee järistyksestä pahoin kärsineessä Port-Salut'ssa.

– Täällä on naisia, jotka olivat raskaana, mutta menettivät vauvansa, koska kaatuivat tai loukkaantuivat, Cadet jatkaa.

Vuoden 2010 katastrofi tuntuu yhä

Haiti ei ole vieläkään toipunut kunnolla vuoden 2010 järistyksestä, jossa kuoli yli 200 000 ihmistä ja loukkaantui arviolta 300 000. Tuolloin yli miljoona haitilaista jäi kodittomiksi.

Satojentuhansien kotien lisäksi vuoden 2010 järistys tuhosi hallintorakennuksia ja kouluja, mukaan lukien 60 prosenttia Haitin terveydenhuoltojärjestelmästä. Maan pääsairaalan jälleenrakentaminen on edelleen kesken.

Haitin poliittinen tilanne on ollut hyvin sekava sen jälkeen kun maan presidentti Jovenel Moise salamurhattiin kotiinsa runsas kuukausi sitten. Salamurhan johdosta on otettu kiinni yli 40 ihmistä, heidän joukossaan muun muassa toistakymmentä poliisia.