Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin uusi elokuvateatterihanke piristää koko maan tarjontaa – laatuelokuvaan keskittyvä monisaliteatteri on osa Lasipalatsin kokonaisuutta

Helsingin ydinkeskustaan avataan vuonna 2023 uusi kolmen salin elokuvateatteri. Se keskittyy niin sanottuun art house- eli laatuelokuvaan. Se on osa Kulttuurikasarmiksi nimettyä aikuisen väen kulttuuri- ja ravintolakokonaisuutta.

Hanke on poikkeuksellinen, sillä vastaavalla linjauksella Suomessa toimii vain muutamia elokuvateattereita. Keskeisimpiä ovat Helsingin kaksisalinen Maxim ja Tampereen Niagara.

Hankkeen voimahenkilö on Ari Tolppanen. Tolppanen tunnetaan pääomasijoitusyhtiö CapManin perustajana.

– Tarkoitus on tehdä ensi-iltateatteri, jonka ohjelmistoprofiili on popular art house, Tolppanen kuvailee.

– Tulemme näyttämään myös isoa elokuvaa, jos laatu on kohdillaan.

Yhteensä 280 paikan elokuvateatterilla uskotaan olevan välitön merkitys siinä, millaisia elokuvia Suomeen kannattaa tuoda. Esimerkiksi ranskalaista draamaa on ostettu levitettäväksi siihen nojaten, mikä menestyy Helsingin Maximissa. Toki elokuva nähdään muuallakin maassa, mutta kannattavuus perustuu Helsinkiin.

Niagaran Juha Elomäki ottaa hankkeen ilomielin vastaan. Se ei ole missään mielessä kilpailija, vaan tervehdyttää alaa kansallisella tasolla, Elomäki uskoo.

– Helsinkiin kaivataan lisää salikapasiteettia, hän sanoo.

– Suomessa on liian vähän art house -teattereita, mutta kaupunkikeskittymiäkin on vähän. Meiltä puuttuu verkosto.

Niagaran ohella muita pääkaupunkiseudun ulkopuolisia art house-teattereita ovat esimerkiksi Lahden Iiris ja Kuopion Kuvakukko.

Puuhamiehellä tausta alalla

Ennen menestysuraansa pääomasijoittajana Ari Tolppanen toimi nimenomaan elokuvateatterialalla. Hän jätti jälkensä Helsingin ydinkeskustan elokuvateattereihin jo 1980-luvun alussa. Tolppanen oli perustamassa eurooppalaiseen elokuvaan keskittynyttä Nordia-elokuvateatteria sekä pani alulle Suomen silloin suurimman elokuvateatterihankkeen, seitsemänsalisen Forumin.

– Helsinki oli jo 1980-luvun alussa tarpeeksi iso, että oli tilaa tällaiselle vaihtoehtoiselle laatuelokuvalle, Tolppanen sanoo.

– Nyt tuntuu samalta kuin 1979, jolloin Nordian rakentaminen lähti käyntiin. Mutkia on kuitenkin matkassa enemmän. Tässä on mennyt jo viisi vuotta, ja menee vielä pari. Nordia syntyi kuukausissa.

Uusi elokuvateatteri rakennetaan Lasipalatsinaukiolla Kampin keskusta vastapäätä sijaitsevaan empire-rakennukseen, joka on toiminut aiemmin muun muassa linja-autoasemana.

Yksi taustavoimista on Lasipalatsin Amos Rex -taidemuseota ylläpitävä Konstsamfundet. Se ostaa itse rakennuksen Helsingin kaupungilta. Saneerausten kokonaiskustannusten on arvioitu olevan 30 miljoonaa euroa.

Rakennuksessa tuhat ravintolapaikkaa

Uutta elokuvateatteria operoi Bio Rex Cinemas -ketju. Tolppasen Ilona Studios -yhtiö kantaa kuitenkin taloudellisen vastuun.

– Ei vain elokuvaa, vaan kokonaiselämys, Tolppanen kuvailee.

Saleihin tulee anniskelu.

– Koko prosessi, miten tarjoilut hoidetaan ja isojen penkkien välistä mahtuu kulkemaan, on mietitty viimeisen päälle. On ollut vuosikausia aikaa hioa konseptia.

Rakennus saa lasisiiven ja kattoterassin. Kulttuurikasarmiin kuuluu myös kuusi NoHo Partnersin ravintolaa, joissa on yhteensä tuhat asiakaspaikkaa.

Uudet elokuvateatterit on viime vuosina tehty ostoskeskuksiin. Kulttuurikasarmin elokuvasalit louhitaan maan alle.

– Voimme tehdä täydellisen elokuvateatterin, koska emme mene olemassa olevaan tilaan, vaan tilat kaivetaan tätä varten. Se on luksusta, Tolppanen sanoo.

Pääomasijoittajan paluu elokuviin

Ari Tolppanen oli pitkään yksi harvoista suomalaisista, jotka sijoittivat omaa rahaansa kotimaisiin elokuvatuotantoihin. Hän muun muassa keräsi yksityistä rahoitusta vuoden 2017 Tuntemattomaan sotilaaseen. Kun nyt 68-vuotias Tolppanen jätti pari vuotta sitten tehtävänsä CapManissa, hän alkoi panostaa elokuvaan yhä laajemmin.

Tolppanen on mukana paitsi Kulttuurikasarmin elokuvateatterin Ilona Studios -yhtiössä, myös uudessa Aurora Studiosissa , joka on ostanut tuotantoyhtiö Helsinki-filmin sekä nimenomaan art house -levittäjänä tunnetun Cinemanse -yhtiön.

– Mitään sovittua Ilonan ja Auroran välistä yhteistyötä ei ole. Mutta totta kai teatterissa tullaan näyttämään tämäntyyppisiäkin elokuvia, Tolppanen sanoo.

Uusi elokuvateatterikokonaisuus Helsingin ydinkeskustaan on jopa yllättävä hanke.

– Toivon tietysti, että tästä välittyy korona-ahdingossa positiivinen viesti: joku investoi elokuvateatteriin näin paljon eli uskoo alaan, Tolppanen sanoo.